Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουτρέχτη: Μία επιστολή του δράστη ενισχύει το σενάριο της τρομοκρατίας
ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ουτρέχτη: Μία επιστολή του δράστη ενισχύει το σενάριο της τρομοκρατίας

Ουτρέχτη: Η αστυνομία ανακοίνωσε, τέλος, ότι έχουν συλλάβει συνολικά τρία άτομα για την υπόθεση.

Ουτρέχτη: Το σενάριο της τρομοκρατίας εξετάζεται σοβαρά μία ημέρα μετά την επίθεση στην Ουτρέχτη με τους τρεις νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα οι ερευνητές, διευκρινίζοντας πως βασίζονται κυρίως σε μια επιστολή η οποία βρέθηκε μέσα στο όχημα του δράστη, του 37χρονου Γκιόκμεν Τανίς.

Ο απολογισμός του μακελειού μέσα σε τραμ είναι τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες.

Σε κοινή ανακοίνωση, η εισαγγελία και η τοπική αστυνομία διευκρίνισαν πως σε αυτό το στάδιο των ερευνών δεν έχουν διαπιστώσει «καμία προηγούμενη σχέση» ανάμεσα στον τουρκικής καταγωγής δράστη και τα θύματα της επίθεσης στο τραμ.

Υπενθυμίζεται πως ο 37χρονος, Γκιόκμεν Τανίς, συνελήφθη χθες έπειτα από ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας που διήρκεσε επτά ώρες και βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας θα οδηγηθεί την Πέμπτη ενώπιον δικαστή.

Οι Αρχές ωστόσο, εξακολουθούν να προσπαθούν να διαπιστώσουν το κίνητρο για την επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε σε μία ήσυχη κατοικημένη γειτονιά της ολλανδικής πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε, τέλος, ότι έχουν συλλάβει συνολικά τρία άτομα για την υπόθεση: τον 37χρονο Τούρκο και άλλα δύο για τα οποία υπάρχει η υπόνοια ότι εμπλέκονται στην επίθεση στο τραμ.

Ουτρέχτη: Να τιμωρηθεί ο γιος μου

Ο πατέρας του 37χρονου Τούρκου δήλωσε ότι θέλει να τιμωρηθεί ο γιος του, εφόσον είναι πράγματι ο δράστης της επίθεσης.

“Αν το έκανε, πρέπει να τιμωρηθεί”, είπε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA ο Μεχμέτ Τανίς, πατέρας του Γκοκμέν Τανίς.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οικογένεια του Τανίς κατάγεται από το Γιοζγκάτ, στην κεντρική Τουρκία.

Ο Μεχμέτ Τανίς είπε ότι επέστρεψε στην Τουρκία από την Ολλανδία το 2008, αφού χώρισε με τη σύζυγό του η οποία έμεινε πίσω μαζί με τον γιο τους, τον Γκοκμέν. Ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην επαρχία της Καισάρειας.

“Δεν έχω μιλήσει, δεν έχω καμία επαφή με τον γιο μου εδώ και 11 χρόνια. Δεν έχουμε μιλήσει από το 2008”, συνέχισε ο Μεχμέτ Τανίς. “Δεν είχε επιθετική συμπεριφορά. Όμως στο μεταξύ πέρασαν 11 χρόνια. Τι έγινε, τι βίωσε; Δεν γνωρίζω τίποτα”, κατέληξε.

Οι αρχές της Ολλανδίας με τη συνδρομή και άλλων χωρών κάνουν φύλλο και φτερό το παρελθόν του 37χρονου για να οδηγηθούν στα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια της επίθεσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποκάλυψη Τούρκου επιχειρηματία, ο οποίος ζει στην Ουτρέχτη και γνώριζε τον δράστη.

Μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, είπε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, είχε πολεμήσει στην Τσετσενία.

Υποστήριξε επίσης ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Από την πλευρά τους, τα τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν ότι πρόκειται για επίθεση έγινε για οικογενειακούς λόγους. 

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο συγγενείς του 37χρονου Γκόκμεν Τανίς στην Τουρκία, ο δράστης πυροβόλησε μια γυναίκα μέσα στο τραμ, τη θεία του, για οικογενειακούς λόγους. Της ζήτησε χρήματα και εκείνη δεν του έδινε.

Η ολλανδική εφημερίδα «De Gelderlander» γράφει ότι, μόλις ο ένοπλος Τούρκος άνοιξε πυρ κατά της θείας του, τρεις ή τέσσερις άνδρες έσπευσαν να την βοηθήσουν και τότε πυροβόλησε εναντίον τους. «Στόχευε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν», γράφει η εφημερίδα.

Ουτρέχτη: «Είναι τρελός, όχι τρομοκράτης», λέει το θύμα βιασμού του δράστη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις