Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Έβο Μοράλες δημοψήφισμα: Τα κοινό του με τον Αλέξη Τσίπρα και οι απόψεις για τα κοτόπουλα και τους gay
ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ, OI GAY ΚΑΙ ΤΟ "ΟΧΙ"

Έβο Μοράλες δημοψήφισμα: Τα κοινό του με τον Αλέξη Τσίπρα και οι απόψεις για τα κοτόπουλα και τους gay

Έβο Μοράλες δημοψήφισμα: Οι απόψεις για το αν ο πρόεδρος της Βολιβίας είναι δικτάτορας, διίστανται, το σίγουρο είναι όμως πως αγνόησε τον λαό.

Έβο Μοράλες δημοψήφισμα: Πολλοί είναι αυτοί που αποκαλούν τον Έβο Μοράλες δικτάτορα.

Πριν από τρία χρόνια πάντως, οι Βολιβιανοί απάντησαν «ΟΧΙ» σε δημοψήφισμα που θα έδινε την δυνατότητα στον πρόεδρο να εκλεγεί για τέταρτη φορά.

Ο Μοράλες τους αγνόησε και θα είναι εκ νέου υποψήφιος τον Οκτώβριο του 2019, την ώρα που οι πολίτες της χώρας, από την πρωτεύουσα Λα Παζ ως την Ευρώπη, διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχει σε πολλά θέματα περίεργες απόψεις. Όπως η άποψή του για το σωστό διαιτολόγιο για τους άνδρες, στους οποίους συνιστά να μην τρώνε κοτόπουλα γιατί θα γίνουν gay.

«Τα κοτόπουλα που τρώμε είναι γεμάτα θηλυκές ορμόνες», ισχυρίστηκε πριν από μερικά χρόνια σε μια διάσκεψη για το κλίμα που είχε οργανώσει η κυβέρνησή του. Συνεπώς όταν οι άνδρες τα τρώνε, χάνουν την αρρενωπότητα τους».

Ο ίδιος όπως είπε τρώει μόνο μη γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα κατ ευθείαν από τις αγροτικές φάρμες. Υποστήριξε ακόμα ότι η δίαιτα που ακολουθούν πολλοί συμπατριώτες του ευρωπαϊκής καταγωγής, έχει να κάνει με την φαλάκρα και με την ανάπτυξη του στήθους σε πρώιμη ηλικία για τα κορίτσια.

Η φαλάκρα που δείχνει νορμάλ, είναι μια ασθένεια στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βολιβίας. Σχεδόν όλοι είναι φαλακροί, και αυτό οφείλεται στο φαγητό που τρώνε. Ανάμεσα στους αυτόχθονες, είπε, δεν υπάρχουν φαλακροί γιατί τρώμε διαφορετικά πράγματα

Από την απόλυτη φτώχεια έφθασε να γίνει Πρόεδρος της Βολιβίας

Ένας φτωχός αγρότης, ο οποίος, όπως διηγήθηκε κάποτε ο ίδιος στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, που τον συνάντησε στην πόλη Λα Πας στις Άνδεις, μέχρι την ηλικία των 16 ετών δεν είχε να φορέσει ούτε παπούτσια, ούτε εσώρουχα.

Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης στη Λατινική Αμερική. Μια από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να εθνικοποιήσει τους φυσικούς πόρους της χώρας, που άλλοτε εκμεταλλεύονταν, με επαχθείς όρους για το Κράτος, ξένες ιδιωτικές εταιρείες.

Στο παρελθόν στη Βολιβία οι ξένες εταιρείες έλεγχαν ακόμα  και το πόσιμο νερό και οι πολίτες απαγορευόταν να μαζεύουν ακόμη και το νερό της βροχής.

Στις αρχές του 2000 τα τιμολόγια του νερού στην πόλη Κοτσαμπάμπα είχαν ανεβεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις που ακολούθησαν, που έμειναν στην ιστορία ως ο «πόλεμος του νερού», ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησαν τον Έβο Μοράλες στην εξουσία.

«Προέρχομαι από πολύ χαμηλά, από εκείνα τα χαμηλά στρώματα που παραδοσιακά ήταν εγκαταλελειμμένοι στην ιστορία της Βολιβίας. Γνωρίζω πως είναι να ζεις στη μιζέρια και στη φτώχεια κυρίως λόγω της απουσίας του Κράτους. Εγώ δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα γίνω Πρόεδρος. Μαζί με την οικογένεια μου φύγαμε από τον Ορινόκα στην Τσαπάρε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ωστόσο και εκεί είδαμε από κοντά την αδικία.

Εγώ από πολύ νωρίς μπήκα στον συνδικαλιστικό χώρο. Κατάφερα να γίνω Πρόεδρος της χώρας χάρη στον αγώνα του λαού, του αγώνα που έδωσαν εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς.

Όταν οι πρόγονοι μας ίδρυσαν αυτά τα Κράτη στη Λατινική Αμερική, ήρθαν αντιμέτωποι με την εσωτερική και εξωτερική αποικιοκρατία. Και άφησαν τις αξίες που είχαν.

Εμείς, πως είναι δυνατόν να αφήσουμε τις βασικές αξίες των προγόνων μας; Που έρχονται από τους αγώνες που έδωσαν σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Από την οικογένεια έρχονται οι αξίες μας. Αυτές τις αξίες εγώ έμαθα στο σπίτι, στην οικογένεια μου, στην κοινότητα μου. «Μη κλέψεις, μη πεις ψέματα, μην είσαι οκνηρός».

Πλέον, το παλάτι του Εβο Μοράλες είναι ένας πύργος 29 ορόφων, σοσιαλιστικής αισθητικής, που περιλαμβάνει επτά ασανσέρ, ένα ελικοδρόμιο, σουίτα προεδρική με τζακούζι, αίθουσα μασάζ και αίθουσα γυμναστικής.

Είναι τελικά δικτάτορας; Τι λένε οι αναλυτές

Παρότι το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει μόνο δύο προεδρικές θητείες, ο Έβο Μοράλες εξελέγη το 2005, 2009 και 2014. Αγνόησε το δημοψήφισμα και με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα παρουσιαστεί ξανά στις εκλογές τον Οκτώβριο.

Ο Βολιβιάνος αναλυτής Carlos Cordero εκτίμησε, μιλώντας στην γαλλική Liberation, ότι η απόφαση αποδεικνύει πως τα δικαστήρια της χώρας υπέκυψαν στην εξουσία. Τα μέλη των μεγάλων δικαστικών αρχών εκλέγονται αλλά επιλέγονται προκαταβολικά από την Βουλή, με πλειοψηφία του κόμματος MAS του Μοράλες.

Σύμφωνα με τους αντιπάλους του, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου βάζει ταφόπλακα στη δημοκρατία.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί πραξικόπημα. Μπαίνουμε πια σε μια διαφορετική διαδικασία όπου δεν υπάρχει πια δημοκρατία, ξεκινάμε μια περίοδο δικτατορίας», δηλώνει ο  Rolando Villena.

Η αναλύτρια Alice Campaignolle εκτιμά ότι η Βολιβία του Μοράλες δεν έχει γίνει ακόμη δικτατορία. «Η ηγεσία του παίρνει μια αυταρχική στροφή, αλλά δεν είναι κυριολεκτικά δικτατορία. Ο Μοράλες εκλέγεται, δεν είναι ακόμη δικτάτορας», εκτιμά.

Η γαλλο-βολιβιανή ακτιβίστρια Marie Coq έχει διαφορετική άποψη: «Από τη στιγμή που το Σύνταγμα ορίζει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται μόνο δύο φορές και εσύ προσπαθείς δια της βίας να είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος, υπάρχει πρόβλημα. Σκεφτείτε να γινόταν αυτό στις ΗΠΑ, όπου οι πρόεδροι έχουν επίσης δύο θητείες. Αλλά το πρόβλημα στη Βολιβία είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικά ηγέτης στην αντιπολίτευση».

Τον περασμένο Φεβρουάριο πολλές διαδηλώσεις έγιναν στη Βολιβία και στην Ευρώπη και οι πολίτες ζήτησαν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αρθρογράφος της Correo del Sur, δηλώνει «αηδιασμένος». Όπως γράφει, δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Βολιβία έγινε «ένα άγριο Κράτος στο οποίο γράφονται οι πιο χυδαίοι νόμοι που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία…».

«Το κόμμα του Μοράλες παίζει με τη φωτιά, αραδιάζει ψέμματα με την πεποίθηση ότι ο λαός είναι ηλίθιος», γράφει άλλος αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα.

Τσίπρας – Μοράλες: Νέα γκάφα – Πώς αποκάλεσε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Βολιβίας (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις