Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δημοψήφισμα 2015 Τσακαλώτος: Ηττηθήκαμε, αλλά άξιζε να κάνουμε το “όχι” “ναι”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015 Τσακαλώτος: Ηττηθήκαμε, αλλά άξιζε να κάνουμε το “όχι” “ναι”

Δημοψήφισμα 2015 Τσακαλώτος: Μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι το 2015 "ηττηθήκαμε».

Δημοψήφισμα 2015 Τσακαλώτος: Αυτοκριτική για την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως παραδέχθηκε, ηττήθηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Θεμάτων του Παρισιού.

Για πρώτη φορά, το “βαρύ” στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη λέξη “ήττα”.

«Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του Χρέους» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά από τις εκλογές του 2015 πίστευε ότι η Γερμανία λόγω του «κουρέματος» Χρέους που πήρε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα άναβε το πράσινο φως και στο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Η απειλή για Grexit εξυπηρετούσε τον Σόιμπλε»

«Νικηθήκαμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η τότε κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την υπόσχεση ότι θα λάβει συμφωνία για το Χρέος στο τέλος του νέου προγράμματος.

«Ήμαστε πιο αδύναμοι απ’ ό,τι πιστεύαμε» απάντησε σε ερώτηση για τα σφάλματα στρατηγικής και παραδέχθηκε ότι ενώ η τότε κυβέρνηση πίστευε ότι ασκούσε πίεση στους Ευρωπαίους απειλώντας με αποχώρηση από το Ευρώ, στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε το σχέδιο του Β. Σόιμπλε, που έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος, αφού τελικά θα προκαλούσε ντόμινο επιπτώσεων στην Πορτογαλία, στην Ιταλία κ.λ.π.

Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε με τρόπο τον κ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητές μας»

Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

Με φόντο τις προβλέψεις τότε στελεχών για πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ από την παραοικονομία, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε στο πόσο εύκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Άξιζε να κάνουμε «ναι» το «όχι» του δημοψηφίσματος

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί ο Ε. Τσακαλώτος και για το περιβόητο δημοψήφισμα του 2015 και συγκεκριμένα το πώς το «Όχι» έγινε «Ναι».

«Άξιζε; Ναι. Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι πίστευα» απάντησε.

Παραλλήλισε δε την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης και πώς τελικά επηρέασε αυτή όλα τα αριστερά κόμματα, εκτίμησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί το 2015, θα ήταν ήττα για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η ομιλία του κ. Τσακαλώτου είχε ως επίκεντρο την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η βασική του στόχευση ήταν ότι θα πρέπει να απαντηθούν με αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο όλα τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το έλλειμμα Δημοκρατίας και την «ταυτότητα» της Ευρώπης, παρατηρώντας ότι είναι η πρώτη φορά που η νέα γενιά βιώνει χειρότερες συνθήκες από την προηγούμενη.

Για το υπερπλεόνασμα

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ε. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μοιραστεί το υπερπλεόνασμα σε μειώσεις φόρων και επιδόματα, καθώς, όπως σημείωσε, αν γίνονταν μόνο μειώσεις φόρων, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό, αφού θα αυξάνονταν οι ανισότητες.

Για το υψηλό χρέος, παρατήρησε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει σοβαρή τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυξάνοντας τον παρανομαστή, δηλαδή το ΑΕΠ.

Στην ομιλία του, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη» και ακροατήριο κυρίως φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης. Εκδώσαμε 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια, έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, μείωση της ανεργίας, παρότι παραμένει πολύ υψηλή».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι στην Ευρώπη η κρίση δεν έχει τελειώσει, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα και αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας.

Τσακαλώτος: Άγριες αποδοκιμασίες στην ομιλία του στη Δράμα (vid)

Τσακαλώτος κατά λάθος: Πολύ πιθανό να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις