Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναδρομικά συνταξιούχων: Μόνο 121 συνταξιούχοι τα δικαιούνται και μόνο για 2 χρόνια!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Μόνο 121 συνταξιούχοι τα δικαιούνται και μόνο για 2 χρόνια!

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος αποκάλυψε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει διαβεβαιώσει γι' αυτό τους δανειστές.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Απίστευτο! Μόνο 121 συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά, λέει η κυβέρνηση, και μόνο για 2 χρόνια! Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος αποκάλυψε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ενημερώσει και διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι μόνο 121 συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικών και μόνο για τα δύο έτη 2013-2014!

Του Γιώργου Αυτιά

Ακόμη, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου εφήρμοσε τις 2287-2290/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, «εξάλειψε» τα δώρα και «θεράπευσε» τις αντισυνταγματικότητες.

Ακόμη, ότι η μόνη σοβαρή «εκκρεμότητα» που απομένει είναι η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του επανυπολογισμού των παλαιών (πριν την 13-5-2016) και των νέων συντάξεων ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ παραθέτει αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα

«Όσον αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την 10η Ιουνίου 2015 έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και το 2013, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ήταν αντισυνταγματικές και θα πρέπει να επιστραφούν εν μέρει.

Ειδικότερα, το δικαστήριο αμφισβήτησε:

(α) τη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 10-20% που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012, (β) τη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ κατά 5-20% που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013 και (γ) την κατάργηση των εποχιακών επιδομάτων (δώρων) των συνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας των μειώσεων τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης τον Ιούνιο του 2015 και μόνο όσοι έκαναν αιτήσεις πριν από αυτό το χρονικό σημείο έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

Η περίοδος επιστροφής αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της μείωσης μέχρι το τέλος του 2014, δεδομένου ότι η επόμενη περίοδος καλύπτεται από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 που εφαρμόστηκε αναδρομικά.

Ως εκ τούτου, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της απόφασης εξαρτάται από τον αριθμό αυτών που έχουν προσφύγει πριν από τον Ιούνιο του 2015. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις μεταξύ του χρόνου προσφυγής και του χρόνου ενημέρωσης της διοικητικής υπηρεσίας του κύριου συνταξιοδοτικού ταμείου.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι έχει λάβει γνώση όλων των προσφυγών που υποβλήθηκαν έως τον Ιούνιο του 2015. Σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός των αιτούντων που δικαιούνται επιστροφής είναι μόνο 121, γεγονός που συνεπάγεται αμελητέο δημοσιονομικό κόστος.

Το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί οριστικά, δεδομένου ότι ορισμένα κατώτερα δικαστήρια έχουν αποφανθεί διαφορετικά.

Επιπλέον, η εκκρεμούσα αβεβαιότητα αφορά την αναδρομική εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2016 (αναπροσαρμογή των συντάξεων, νέα ποσοστά αναπλήρωσης κ.λπ.) η οποία έχει επίσης αμφισβητηθεί στο ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί το 2019.

Δεδομένου ότι η μεταρρύθμιση προσαρμόστηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2015, δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο εάν η πρόκληση αυτή θα επιτύχει και εάν ναι, ποιές πτυχές της μεταρρύθμισης θα μπορούσαν να επηρεαστούν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις