Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ νέο όνομα: Αλλάζει ονομασία για τις ευρωεκλογές
ΑΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ νέο όνομα: Αλλάζει ονομασία για τις ευρωεκλογές

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ νέο όνομα: Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο, ποιες οι δυο πιθανότερες ημερομηνίες για τις... κάλπες.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ νέο όνομα: Με διπλή ονομασία κατεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όπως αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καμπάνια, τα υλικά και συνολικά η εκστρατεία να σηματοδοτηθεί από το λογότυπο “ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία”» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν εκτενώς οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ ανακοινώθηκαν και οι πρώτες 16 υποψηφιότητες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «σήμερα θα γίνει η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων, καθώς και των προσωπικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας στις ευρωεκλογές, με στόχο τη διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης στις 27/03, στην οποία και θα συγκροτηθεί κοινή εκλογική επιτροπή».

Τα 16 ονόματα που ανακοινώθηκαν, χθες, από την Κουμουνδούρου δεν αποτέλεσαν ανατροπή, με την τελική λίστα να ανακοινώνεται στα τέλη Μαρτίου.

Πρόκειται για τους:

Αρβανίτη Κώστα, δημοσιογράφο, Κοντούλη Ιωάννα, οικολόγο, Κούλογλου Στέλιο, ευρωβουλευτή, Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτή, Κουρουμπλή Παναγιώτη, βουλευτή Β’ Αθήνας, πρώην υπουργό, Λοΐζου Μυρσίνη, γραφίστρια, Μουζάλα Γιάννη, πρώην υπουργό, Μουσταφά Οφούκ, δικηγόρο, μέλος μουσουλμανικής μειονότητας, Μουχαμέντι Γιόνους, πρόεδρο Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Νάσση Όλγα, από την Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας, Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα, νομικό, πρώην αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Παπαδημούλη Δημήτρη, αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή, Πελεγρίνη Θεοδόση, πρώην υφυπουργό, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Πλουμπίδη Δημήτρη, πανεπιστημιακό, πρόεδρο Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, Σκοπούλη Φωτεινή, πρώην υφυπουργό, πανεπιστημιακός, Χρηστάκη Γιώργο, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, ιδρυτή της θεατρικής ομάδας Αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co.

Δυο ημερομηνίες μελετά η κυβέρνηση για τις εκλογές το φθινόπωρο.

Η μία είναι η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου δηλαδή στις 29 του μηνός και η δεύτερη την πρώτη Κυριακή του επόμενου μήνα δηλαδή στις 6 Οκτωβρίου, γράφει το newsit.gr.

Αυτές είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες για να στηθούν οι κάλπες, αν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει με βάση τον προγραμματισμό της και εφόσον δεν προκύψει κάποιο πολιτικό ατύχημα που θα αναγκάσει το Μέγαρο Μαξίμου να επανακαθορίσει τον σχεδιασμό του.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι αυτές οι δυο ημερομηνίες είναι οι καταλληλότερες καθώς είναι λίγο μετά το καλοκαίρι –όπου γενικότερα οι πολίτες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι- και πριν γίνει η δεύτερη αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα μέσα Οκτωβρίου.

Τι θα γίνει με Κουντουρά και Δανέλλη 

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη – όπου βάσει της ρύθμισης Σαμαρά τα δυο αυτά στελέχη πρέπει να παραιτηθούν τώρα από βουλευτές για να είναι υποψήφιοι στην ευρωβουλή- τα στελέχη της Κουμουνδούρου “τρέχουν”.

Όπως ξεκαθαρίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που επιθυμεί την ένταξη των δυο πολιτικών στελεχών στο ευρωψηφοδέλτιο αναγνωρίζοντάς τους ότι στήριξαν την κυβέρνηση χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα βρει λύση.

Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει η νέα ρύθμιση στη Βουλή βάσει της οποίας ένας βουλευτής θα μπορεί να βάλει υποψηφιότητα στην ευρωβουλή και να παραιτηθεί μόνο εφόσον εκλεγεί.

Έτσι ακόμα και αν εκλεγούν οι δυο βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, μετά την ορκωμοσία τους στα τέλη Ιουλίου, θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών παίρνοντας λίγο χρόνο επιπλέον από τις 40 ημέρες που του δίνει το Σύνταγμα για προεκλογική περίοδο, όπως στο παρελθόν είχε κάνει και ο Κώστας Σημίτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις