Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 26η Μαΐου Νέα Δημοκρατία: Στρατηγική για χωριστές κάλπες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 26η Μαΐου Νέα Δημοκρατία: Στρατηγική για χωριστές κάλπες

Εκλογές 26η Μαΐου Νέα Δημοκρατία: Βασικός άξονας της στρατηγικής της ΝΔ σε αυτήν την περίπτωση είναι να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε ένα είδος δημοψηφίσματος.

Εκλογές 26η Μαΐου Νέα Δημοκρατία: Μητέρα των μαχών αποτελεί για τη ΝΔ η 26η Μαΐου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις βουλευτικές.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ανήκει αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι αυτή είναι η επικρατέστερη ημερομηνία μετά και τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης με την κατάθεση των νομοσχεδίων του υπουργείου Εσωτερικών, που περιλαμβάνουν τις διατάξεις για την χορήγηση ιθαγένειας, αλλά και τις αθρόες προσλήψεις υπαλλήλων στους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά και του νομοσχεδίου για την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, που η ΝΔ ανακοίνωσε ότι αποτελεί «προεκλογικό δώρο» στις φαρμακοβιομηχανίες.

Επειδή όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να οργανώνει την στρατηγική του με βάση εικασίες και επειδή υπάρχει μια ισχυρότατη άποψη στο εσωτερικό της ΝΔ που υποστηρίζει ότι απώτερος σκοπός του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο, στην Πειραιώς καταστρώνουν ήδη τις κινήσεις και την στρατηγική τους και για το ενδεχόμενο οι ευρωεκλογές να προηγηθούν των βουλευτικών εκλογών.

Βασικός άξονας της στρατηγικής της ΝΔ σε αυτήν την περίπτωση είναι να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε ένα είδος δημοψηφίσματος με βασικό ερώτημα την παραμονή ή όχι της κυβέρνησης στην εξουσία.

Με δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι μια χαλαρή ψήφος, η ΝΔ θα κινηθεί σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αλλά τα στελέχη του κόμματος δηλώνουν μετ’ επιτάσεως ότι η ψήφος για το ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο δεν είναι χαλαρή, αλλά το αντίθετο μάλιστα αποτελεί πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

Η επιχειρηματολογία αυτή στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν την πρώτη δυνατότητα που θα έχουν οι πολίτες μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δείξουν μέσω κάλπης την δυσφορία και την δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι πρέπει γρήγορα να εγκαταλείψει την εξουσία. Κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος έλεγε στην Alpha freepress ότι «οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση και να δώσουν μια τέτοια ποσοστιαία διαφορά στην ΝΔ, ώστε να είναι αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο ισχυρότερο το μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες».

Και πάνω σε αυτό το «μότο» του μηνύματος για πολιτική αλλαγή η ΝΔ έχει οργανώσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει για τις ευρωεκλογές, αλλά και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει εκτός από τα μηνύματα για μη χαλαρή ψήφο, την πολυεπίπεδη επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η μη εκταμίευση από το Γιούρογκρουπ του 1 δισ. ευρώ λόγω της υστέρησης στις μεταρρυθμίσεις με βασική την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και των ασήμαντων αποτελεσμάτων στην προσέλκυση επενδύσεων, που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα «κατακλύσουν την χώρα».

Σφοδρή θα είναι η επίθεση της Πειραιώς και για το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοσιονομικής σταθερότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αθρόες προσλήψεις στους δήμους.

Παράλληλα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους χαλαρώνει τα κριτήρια απονομής ιθαγένειας.

Δύο ακόμη ζητήματα που θα είναι ψηλά στην αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ θα είναι το πόρισμα για την φωτιά στο Μάτι, με το οποίο κατερρίφθη κάθε κυβερνητικό επιχείρημα, αλλά και η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, που αποτελεί σύμφωνα με τη ΝΔ «δώρο» στις πολυεθνικές εταιρείες.

Με αυτήν την τακτική στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο κόσμος που θα βρεθεί στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι περισσότερος από κάθε άλλη φορά, όπου σημειώνονταν μεγάλα ποσοστά αποχής. Οι λόγοι είναι αφενός το γεγονός ότι οι πολίτες θα μπορούν εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους σε δύο διαφορετικές κάλπες (ευρωεκλογές και δημοτικές), αφετέρου γιατί η συσπείρωση της ΝΔ κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι αυτοί θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Μόνιμη στόχευση της Πειραιώς αποτελούν και οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν ένα ποσοστό ικανό να κάνει την διαφορά και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των «γαλάζιων» για μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους αναποφάσιστους η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει μια τακτική προσέλκυσης τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σε οικονομικό επίπεδο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη δηλώσει ότι θα ξεκινήσει άμεσα η μείωση του συνόλου των φορολογικών συντελεστών, ενώ παράλληλα θα αλλάξει άρδην και το επενδυτικό περιβάλλον, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχει ζητήσει από τους πολίτες να δώσουν σε εκείνον μια ευκαιρία να οδηγήσει την χώρα στο «ξέφωτο» από το να δώσουν μια τρίτη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτά τα δεδομένα και με τις στρατηγικές της ΝΔ να έχουν «καλύψει» όλα τα πιθανά σενάρια εκλογών, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κάθε δικαίωμα να δηλώνουν πανέτοιμοι για τις κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις