alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / “Δρομέας” στα Σκόπια: Σε σοκ δηλώνει ο Βαρώτσος από την διάψευση της Ζορμπά (vid)
Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

“Δρομέας” στα Σκόπια: Σε σοκ δηλώνει ο Βαρώτσος από την διάψευση της Ζορμπά (vid)

"Δρομέας" στα Σκόπια: Εμβρόντητος δηλώνει ο διάσημος γλύπτης, τόσο από την πρόταση όσο και από την διάψευση της υπουργού.

“Δρομέας” στα Σκόπια: Σάλος έχει προκληθεί από χθες, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και της κυβέρνησης να μεταφερθεί ο Δρομέας, το εμβληματικό γλυπτό της Αθήνας που βρίσκεται από το 1994 έξω από το ξενοδοχείο Hilton, στα Σκόπια.

Στη θέση του θα τοποθετηθεί, κατά την ιδέα της υπουργού, ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από αυτά που είχαν πλημμυρίσει τα προηγούμενα χρόνια την πρωτεύουσα των Σκοπίων.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο καλλιτέχνης, Κώστας Βαρώτσος

Όπως είπε, τον κάλεσε σε ραντεβού η κυρία Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, όπου του ανακοίνωσε την πρότασή της. Εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων και στον ίδιο, ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε με άκομψο τρόπο τον κ. Βαρώτσο, βγάζοντας ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι δεν συζητήθηκε ποτέ τέτοιο θέμα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε σήμερα το πρωί σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δηλώνοντας στενοχωρημένος, σοκαρισμένος και εμβρόντητος, τόσο για την πρόταση που του έγινε από την κυρία Ζορμπά, όσο και από το γεγονός ότι προσπάθησαν να τον διαψεύσουν.

Τι έγινε την Παρασκευή

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν στο ραντεβού με την κυρία Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή, ο Κώστας Βαρώτσος είπε: «Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει αυτή την ιδέα, η οποία ήταν δική της και κάποιων άλλων, να μεταφέρουμε τον Δρομέα στα Σκόπια και να μεταφέρουμε εδώ κάποιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Της απάντησα “μένω εμβρόντητος”».

Ο εικαστικός μετέφερε εν συνεχεία την απάντηση που έδωσε στην κυρία Ζορμπά: «Της είπα, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Το έργο το αγάπησαν οι Έλληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».

Διευκρίνισε δε ότι ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ τέτοια άδεια, «γιατί έχω συνείδηση των τοποσήμων ενός τόπου και γιατί δουλεύω πάνω σε αυτό, σε αυτές τις αξίες. Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα», συνέχισε.

Ο κ. Βαρώτσος εξήγησε ότι κατάλαβε πως αυτός ήταν ο λόγος που έγινε το ραντεβού τους, αν και ακολούθως συζήτησαν και κάποια άλλα θέματα που άπτονται των εικαστικών.

Πώς εξηγεί τη διάψευση της Ζορμπά

Ο καλλιτέχνης ανέφερε ακόμη ότι δεν αμφισβητήθηκε μόνο το περιεχόμενο της συζήτησής τους αλλά και το ίδιο το ραντεβού. Όπως είπε, ναι μεν στο γραφείο ήταν οι δυο τους, με τη γραμματέα της υπουργού να βρίσκεται απ’ έξω, αλλά «ευτυχώς», όπως είπε, προηγουμένως ήταν εκεί τα παιδιά της Μπιενάλε και τον είδαν.

Στην ερώτηση πώς εξηγεί τη διάψευση της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, ο Κώστας Βαρώτσος απάντησε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα διότι, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Θα είναι δύσκολο να με βγάλουν τρελό γιατί με ξέρει πολύς κόσμος και ξέρουν ότι δεν είμαι τρελός! Όλο αυτό που έγινε προσβάλλει όλη τη δική μου ηθική υπόσταση. Είναι πολύ σοβαρό, γιατί είναι ψέμα. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει κάποιος από το να πει ψέμα».

«Έμεινα εμβρόντητος δύο φορές»

«Έμεινα εμβρόντητος δύο φορές, με την πρόταση και με τη διάψευση, η οποία πραγματικά χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Έχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ, είμαι σοκαρισμένος, δεν συνηθίζω να συμμετέχω σε τέτοια πράγματα, δεν είμαι πολιτικός, δεν θέλω να ασχοληθώ με τα τρέχοντα θέματα».

«Διαβεβαιώνω τους Αθηναίους ότι ο Δρομέας θα μείνει στο κέντρο της Αθήνας γιατί έχει σηκωθεί ένα σύννεφο αγάπης προς το έργο και προς εμένα και γιατί για να μετακινηθεί πρέπει να δώσω εγώ την άδεια, που έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν τη δίνω».

Δείτε ακόμη: 

Δρομέας Ζορμπά: Η υπουργός πρότεινε τη μεταφορά του στα Σκόπια, καταγγέλλει ο Βαρώτσος