Έθιμο Μπουρανί: «Καλά γ@μήσ@» ξανά στην ΕΡΤ στη γιορτή του… φαλλού (pics-vid)

ΕΛΛΑΔΑ

Έθιμο Μπουρανί: «Καλά γ@μήσ@» ξανά στην ΕΡΤ στη γιορτή του… φαλλού (pics-vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Έθιμο Μπουρανί: Μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία.

11.03.2019 | 20:59

Έθιμο Μπουρανί: Πλήθος επισκεπτών βρέθηκε από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στον Τύρναβο για να γιορτάσει για μία ακόμη χρονιά το Μπουρανί, ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Μία μοναδική στην Ελλάδα γιορτή η οποία συνδέεται με την αρχή της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση.

Όπως επιτάσσει το έθιμο, άπαντες ανακάτεψαν το «Μπουρανί» την παραδοσιακή σούπα που γίνεται στο καζάνι με σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα και λίγο αντεράκο μαζί με ξύδι έτσι για νοστιμιά χωρίς καθόλου λάδι.

Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει τον μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη.

Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η γιορτή του φαλλού, που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία.

Κάτι ακόμη που έχει γίνει πια έθιμο, είναι να ακούγεται η ευχή της συγκεκριμένης γιορτής, η οποία δεν είναι άλλη από το «Χρόνια πολλά, καλά γ@μήσ@», ζωντανά στον αέρα της ΕΡΤ!

Το συγκεκριμένο βίντεο γίνεται viral… κάθε χρόνο κι έτσι έγινε και φέτος, στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης «Πάμε Αλλιώς», που έκανε ζωντανή σύνδεση για να ακουστεί στον αέρα η… ευχή!

Δείτε το βίντεο

Πομπή με… φαλλούς

Οι κάτοικοι της πόλης πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης σε έναν ελεύθερο χώρο.

Η πορεία γίνεται σε πομπή, της οποίας προηγούνται διάφορες ομάδες μεταμφιεσμένων ή μη (μόνον ανδρών), οι οποίοι κουβαλούσαν όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία. Όταν η πόλη έφθανε στο χώρο του Προφήτη Ηλία εκεί κάθε ομάδα έστρωνε στο έδαφος διάφορα φαγητά και μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί ή με κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό.

Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευάζονταν το «Μπουρανί», μια χορτόσουπα από σπανάκι και ξύδι για να νοστιμίζει.

Αυστηρά για άντρες

Αφού γινόταν το Μπουρανί που είχε την μορφή σούπας σερβιριζόταν στους «μυουμένους» ως μέθεξη -συμμετοχή στα δρώμενα- και έτσι άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις.

Πολλοί από τους άντρες που συμμετείχαν σ’ αυτό το τελετουργικό κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα και ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και που αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο.

Στο έθιμο αυτό συμμετείχαν αυστηρά μόνο άντρες ενώ οι γυναίκες απείχαν, ίσως για λόγους σεμνοτυφίας λόγω των φερόμενων φαλλικών συμβόλων.

Γυναικόπαιδα όμως παρακολουθούσαν τα δρώμενα καθώς επίσης και πλήθη επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Exit mobile version