Αντιεμβολιαστικό κίνημα Facebook εκστρατεία: “Μάχη” κατά των fake news

PLUS

Αντιεμβολιαστικό κίνημα Facebook εκστρατεία: “Μάχη” κατά των fake news

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Αντιεμβολιαστικό κίνημα Facebook εκστρατεία: Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης συμμετέχει σε δράσεις για σωστή πληροφόρηση όσο αναφορά τον έγκυρο εμβολιασμό.

09.03.2019 | 11:14

Αντιεμβολιαστικό κίνημα Facebook εκστρατεία: Η εταιρία Facebook ανακοίνωσε ότι ξεκινά μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης για τους δήθεν κινδύνους των εμβολίων.

Εκεί καταφεύγει το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Το κίνημα αυτό χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να προβολή των απόψεών του.

O ρόλος της παραπληροφόρησης

Η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα στο διαδίκτυο, έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο να βγουν αυτές οι απόψεις από το περιθώριο. Μία έρευνα στις αρχές Φεβρουαρίου έδειξε ότι οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο συχνά φέρνουν στην κορυφή μη έγκυρες πληροφορίες για την αξία των εμβολίων. Αντίθετα στην κορυφή βρίσκονται οι απόψεις των αντιεμβολιαστικών ομάδων.

Ομάδες με χιλιάδες μέλη στο Facebook έχουν εξελιχθεί σε πυρήνες ακτιβισμού και προπαγάνδας κατά των εμβολίων, μεταξύ άλλων εκφοβίζοντας με στοχευμένο τρόπο τους υποστηρικτές των εμβολίων.

Η σωστή ενημέρωση

Μετά από πιέσεις που δέχθηκε και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Facebook αποφάσισε ότι θα απενεργοποιεί τους λογαριασμούς και θα απορρίπτει τις διαφημίσεις που παραπληροφορούν για τα εμβόλια. Έγκυρες πληροφορίες θα προωθηθούν σχετικά με τη σημασία των έγκαιρων εμβολιασμών. Επίσης, μέσω των αλγόριθμων του θα υποβαθμίσει στις αναζητήσεις  την ιεράρχηση των ιστοσελίδων που έχουν δημιουργήσει οι πολέμιοι των εμβολίων.

Παρόμοιες δράσεις

Η αντιπρόεδρος του Facebook Μόνικα Μπίκερτ δήλωσε ότι η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί και στο Instagram. Tο YouTube  πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τον αλγόριθμό του. Με αυτόν τον τρόπο δε θα συστήνει πλέον στους χρήστες βίντεο που παραπληροφορούν για τα εμβόλια. Επίσης η Amazon ήδη αφαίρεσε αρκετά αντιεμβολιαστικά βίντεο από την υπηρεσία streaming που διαθέτει.

Ο μη εμβολιασμός απειλεί την υγεία

Ο αριθμός των γονιών που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αυξάνεται σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αυτό φαίνεται και από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς διεθνώς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το δισταγμό για εμβολιασμό ανάμεσα στις δέκα πιο σοβαρές απειλές για την παγκόσμια υγεία το 2019.  Στην έρευνα συμμετείχαν το Γαλλικό Πρακτορείο και η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Exit mobile version