Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημογραφικό Κυριάκος Μητσοτάκης: Βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται (vid)
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ

Δημογραφικό Κυριάκος Μητσοτάκης: Βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται (vid)

Δημογραφικό Κυριάκος Μητσοτάκης: Κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για το δημογραφικό.

Δημογραφικό Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για το δημογραφικό.

Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε φιλοδώρημα το εφάπαξ βοήθημα των 2.000 ευρώ που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει  τα ποσά που περιέκοψε η κυβέρνηση για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Τσίπρας: Φιλοδώρημα τα 2.000 ευρώ 

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα “φιλοδώρημα”, γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», είπε ο πρωθυπουργός  σημειώνοντας «όταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

Μητσοτάκης: Το δημογραφικό είναι ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό ανέφερε ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας συνδέεται με  τους  χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πρόσθεσε οτι οταν μιλάμε για το δημογραφικό μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα.

«Η Νέα Δημοκρατία εισηγείται μια συνολική παρέμβαση στο δημογραφικό, ένα σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων με  μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζομένων γονέων, κυρίως των γυναικών που σηκώνουν σήμερα το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών, επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κύριος Μητσοτάκης σχολίασε τα ευρήματα της έκθεσης λέγοντας ότι είναι συγκλονιστικά. «Από το  2011 και μετά  για πρώτη  φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της πατρίδας μας μειώνεται. Αν οι ρυθμοί αυτοί  συνεχιστούν οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080.

Το 2016 είχαμε  92.000 γεννήσεις και 118.000 θανάτους, άρα το ισοζύγιο είναι με 26.000. Μια πατρίδα με ένα λαό όλο και λιγότερο κινδυνεύει και αυτή να μικρύνει. Σημερινή η νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η οποία δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της. Ο κοινωνικός ιμάντας της προόδου έχει στην πραγματικότητα βραχυκυκλώσει σε μια Ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. Για πολλά νέα ζευγάρια η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος».

Δημογραφικό Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

«Θέλω να υπογραμμίσω τέσσερα σημαντικά μέτρα. Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2000 € για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα μας.

Το κόστος αυτού του μέτρου θα έχει εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα πιάνει τα υψηλά εισοδήματα και σε κόστος δεν ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια το χρόνο.

Το αφορολόγητο πρέπει να αυξάνεται κατά 1.000 € για κάθε παιδί.

Όλα τα βρεφικά είδη και είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης πρέπει να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Παιδικοί σταθμοί πρέπει να υπάρχουν για όλα τα ελληνόπουλα, κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση της  Νέας Δημοκρατίας.

Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν θα βρει θέση σε παιδικό σταθμό θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 € για 10 μήνες το χρόνο ώστε να επιλέγει εκείνη το σταθμό που θα προτιμά.

Χρειαζόμαστε ακόμα ειδικά προγράμματα κατάρτισης όσων επιστρέφουν στην εργασία μετά την διακοπή για την ανατροφή των τέκνων.»

Η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει τα ποσά που περιέκοψε η κυβέρνηση για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες

Ο τρίτος πυλώνας του συστήματος που προτείνουμε  είναι εθελοντική πηγή που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη τους».

«Εκτιμώνται περίπου στις 150.000 ετησίως στην πατρίδα μας οι εκτρώσεις  αν και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Πολλές από αυτές τις εκτρώσεις λαμβάνουν  χώρα σε ζευγάρια που ήδη έχουν παιδιά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ιδιαιτέρως .

Το δημογραφικό γίνεται μέρος του κεντρικού αιτήματος όλων των Ελλήνων αίτημα  για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή γιατί τελικά μόνο η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος θα   μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε μία αποτελεσματική δημογραφική πολιτική».

Τσίπρας: Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Η ανατροπή της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων δεν πρέπει να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας, χωρίς ενσωμάτωση των μεταναστών

Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό.

«Γι’ αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρεις απολύτως κομβικούς άξονες μίας συνολικής στρατηγικής, από την οποία προκύπτει η σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος» πρόσθεσε.

Μείωση της ανεργίας, προστασία της εργασίας και αύξηση των μισθών 

Στο ζήτημα της εργασίας, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα στην υπόθεση της κοινωνικής αναπαραγωγής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, μόλις 5 χρόνια πριν ήταν μία χώρα, στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και, ακόμη χειρότερα, στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών.

«Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο σχεδιασμός για το μέλλον, οι σκέψεις για οικογένεια, απόκτηση παιδιών, έγιναν όνειρο απατηλό για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων», σημείωσε.

«Πρώτον, θέσαμε ως εθνικό στόχο πρώτα απ’ όλα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχουμε σήμερα πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτυπώθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες σε σχέση με την «οδυνηρή στιγμή του 2014».

«Δεύτερον», συνέχισε, «εργαστήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ. Κυνηγήσαμε την παραβατικότητα σε όλους του τομείς. Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, όταν είχε φτάσει το 2014 ακόμα και στο 20% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας».

«Τρίτον, προχωρήσαμε άμεσα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σε δύο κομβικές ενέργειες για τη συνολική αύξηση των μισθών: Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε τη ντροπιαστική διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά, του 2012, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρήματα», σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.

Επόμενος άξονας για το δημογραφικό οι πολιτικές για το παιδί

«Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί και έχω την αίσθηση ότι δεν είστε επαρκώς ενημερωμένος από τους συνεργάτες σας για όσα ήδη έχουν γίνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο, Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή.

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα “φιλοδώρημα”, γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», πρόσθεσε.

«Όταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις