Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου: Δανεισμός με χειρότερους όρους από το 2010
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου: Δανεισμός με χειρότερους όρους από το 2010

Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου: Σήμερα η Ελλάδα κάνει το μεγάλο βήμα προς τις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου: Σήμερα η Ελλάδα πραγματοποιεί το αποφασιστικό βήμα – 9 χρόνια μετά – για έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10 ετούς ομολόγου.

Πρόκειται για το νέο 10 ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου με μία διάρκεια που δεν έχει “δοκιμάσει” να εκδώσει εδώ και εννέα χρόνια. Σήμερα θέλοντας να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προχωράει σε αυτό το βήμα.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να συγκρατηθεί η απόδοση κάτω από το 4% και να προσελκύσει ο δεύτερος μεταμνημονιακός κρατικός τίτλος κυρίως μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως συνέβη και με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.

Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου: Όλες οι πληροφορίες

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διαμόρφωση του επιτοκίου στο 4,125% στο αρχικό guidance.

Aν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το επιτόκιο ήταν για 4,125%-4,25%, στη συνέχεια το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,125%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο.

Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση θα διαμορφωθεί κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2-2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με την προσφορά.

Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου: Το ποσό και η λήξη του

Στις τελευταίες επικοινωνίες μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και των τραπεζών-αναδόχων διαπιστώθηκε πίεση των αγορών για άμεση έκδοση «και εχθές ακόμη», όπως έλεγαν πηγές με γνώση των επαφών αυτών.

Έτσι, η έκδοση αναμένεται να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι προσφορές μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Πάντως οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, στο 3,677%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το νέο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του στο 2,823%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο θα είναι αρκετά ικανοποιητική, εάν λάβουμε υπόψη το νέο 10ετές ιταλικό ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύγκριση με άλλα ομόλογα

Η απόδοση αυτή παραμένει σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Εξαίρεση αποτελούν:

-την Ιταλία, της οποίας το 10ετές βρίσκεται στο 2,75%,

-όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν απόδοση κάτω από 2%.

-το κυπριακό 10ετές έχει απόδοση 1,88%,

-το πορτογαλικό 1,46%

-το ισπανικό 1,20%.

Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, καθώς και το “μπόνους” της διπλής αναβάθμισης της Moody’s την Παρασκευή, έτσι ώστε να προχωρήσει σε αυτήν την έκδοση “ορόσημο”.

Όπως σημειώνει ο Antoine Bouvet, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho International Plc.,σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα επωφελείται από το μεγάλο cash buffer, οπότε η έκδοση αφορά περισσότερο το να στείλει η χώρα ένα σήμα ότι έχει πρόσβαση στην αγορά, παρά την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών.

Στις αγορές με χειρότερο επιτόκιο από το 2010

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση 10ετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι τότε να φτάνει στο 6,25%.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει σήμερα στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, αλλά με συνθήκες χειρότερες από ότι εννέα χρόνια πριν που ήταν και η τελευταία φορά που η χώρα εξέδωσε 10ετές ομόλογο.

Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου: Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα επιτυχίας του ομολόγου και δεσμεύτηκε να φέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέσα σε 18 μήνες.

«Ελπιζω ειλικρινά το 10ετές ομόλογο να είναι επιτυχές. Γεγονός παραμένει ότι οι αγορές προεξοφλούν πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα. Η προσεχής κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας εντός 18 μηνών», έγραψε στο Twitter.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις