Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / AIDS: Δεύτερος ασθενής που θεραπεύεται από τον ιό
ΚΟΣΜΟΣ

AIDS: Δεύτερος ασθενής που θεραπεύεται από τον ιό

AIDS: Ασθενής θεραπεύτηκε εντελώς από τον ιό μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

AIDS: Για δεύτερη φορά ασθενής θεραπεύτηκε εντελώς από τον ιό μετά τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Άνδρας με AIDS στο Λονδίνο έγινε ο δεύτερος γνωστός ασθενής που θεραπεύθηκε τελείως από τον ιό, έπειτα από μεταμόσχευση προ τριετίας βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV.

Ο δωρητής είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV.

Οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ενάμισι έτος αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του.

AIDS: Τι λένε οι ερευνητές

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science».

«Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε», διαβεβαίωσε ο Γκούπτα.

Επισήμανε ότι ο ασθενής θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία».

Όπως ανέφερε, «μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία».

Ο ανώνυμος και άγνωστης ηλικίας άνδρας αποκαλείται πλέον «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ’ αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου».

Ο όρος αυτός αναφέρεται στον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν, την πρώτη και μοναδική έως τώρα περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007, ότι απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος.

AIDS: Ο ασθενής του Λονδίνου

Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος.

Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, κάτι που ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσης του.

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1980, ενώ περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα μολυσμένοι με τον ιό.

Οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί, κατά πόσο τέτοιες θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς με AIDS.

Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία είναι ακριβή, πολύπλοκη και ενέχει κινδύνους.

Να προστεθεί το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλη δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις