Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πειραιάς Cosco: “Στοπ” στις επενδύσεις στο λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πειραιάς Cosco: “Στοπ” στις επενδύσεις στο λιμάνι

Πειραιάς Cosco: Η κυβέρνηση "μπλοκάρει" τις επενδύσεις που γίνονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Πειραιάς Cosco: Το λιμάνι του Πειραιά έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη, δεδομένου πως τώρα βρίσκεται στην 36η θέση από την 93η το 2008.

Το 2019 η διακίνηση containers θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια και ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Πειραιάς Cosco: Οι επενδύσεις το 2019

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) στις 10 Μαρτίου στρέφει την προσοχή της η διοίκηση του ΟΛΠ, η οποία θα υποβάλει εκ νέου τα επιχειρήματά της προκειμένου να εγκριθούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνονται στο master plan για το λιμάνι του Πειραιά.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Άγγελος Καρακώστας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την απόρριψη μέρους του επενδυτικού σχεδίου για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Πρόσθεσε πως ο μεγαλομέτοχος του οργανισμού, ο κινεζικός όμιλος Cosco Shipping, δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα πράξει.

Η ΕΣΑΛ, στην οποία συμμετέχουν στελέχη αρκετών υπουργείων ενέκρινε υπό όρους το πρόγραμμα υποχρεωτικών επενδύσεων του ΟΛΠ, ύψους 294 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ίδια συνεδρίαση ωστόσο, η επιτροπή απέρριψε πρόσθετες επενδύσεις που προγραμματίζει ο ΟΛΠ, όπως την κατασκευή κέντρου logistics 80.000 τμ, την κατασκευή 2 πενταόροφων κτηρίων στάθμευσης συνολικής έκτασης 150.000 τμ και την κατασκευή εμπορικού κέντρου.

Πειραιάς Cosco: Τι προέβλεπαν οι επενδύσεις

Ο κ. Καρακώστας τόνισε πως οι επενδύσεις που προβλέπονται στο master plan του οργανισμού συνδέονται μεταξύ τους και θα οδηγήσουν σε διπλασιασμό των θέσεων εργασίας.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η κατασκευή 4 ξενοδοχείων για να εξυπηρετούν τους επιβάτες της κρουαζιέρας.

Τα ξενοδοχεία συνδέονται επίσης με το σταθμό επιβατών και το εμπορικό κέντρο ώστε οι τουρίστες να αφήνουν χρήματα στη χώρα μας.

Πειραιάς Cosco: Οι τελευταίες επενδύσεις

Την τελευταία δεκαετία, η Cosco Shipping έχει επενδύσει 580 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, εξοπλισμό και αντάλλαγμα παραχώρησης, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε περίπου 25% του συνολικού τζίρου της εταιρείας «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.», θυγατρικής του κινεζικού ομίλου.

Μείζονος σημασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ, είναι και η υλοποίηση έργων για να συνδεθεί το λιμάνι με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε διαφορετική περίπτωση η απόδοση των επενδύσεων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα είναι χαμηλότερη.
TAGS

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις