Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιάννης Μπεχράκης Facebook: “Έκοψαν” μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες
ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Μπεχράκης Facebook: “Έκοψαν” μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες

Γιάννης Μπεχράκης Facebook: Το facebook «έκοψε» φωτογραφία αναφέροντας πως «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας για το γυμνό».

Γιάννης Μπεχράκης Facebook: Θλίψη σκόρπισε παντού η είδηση του θανάτου του Γιάννη Μπεχράκη σε ηλικία 58 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Θλίψη προκαλεί όμως και η λογοκρισία από το Facebook…

Ο διάσημος φωτορεπόρτερ, ταξίδεψε στα πέρατα της γης και κατέγραψε με το φακό του σοκαριστικές εικόνες. Μία από αυτές είναι από επίσκεψή του στη Σομαλία, όπου απαθανάτισε μία μητέρα να δίνει νερό από ένα μπιτόνι σε ένα σκελετωμένο παιδί.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά στιγμιότυπα που κατέγραψε ο Γιάννης Μπεχράκης.

Αυτές τις ημέρες όλο και περισσότερες φωτογραφίες του αναρτώνται στο διαδίκτυο ως φόρος τιμής στη μνήμη του.

Κι όμως, το facebook «έκοψε» την παραπάνω φωτογραφία αναφέροντας πως «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας για το γυμνό».

Την φωτογραφία είχε τραβήξει ο Γιάννης Μπεχράκης για λογαριασμό του Reuters.

Γιάννης Μπεχράκης: Ένα μεγάλο αφιέρωμα από το Reuters

Αφού εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο.

Από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.

Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

Οι συνάδελφοί του τόνισαν πως το Ρόιτερς έχασε έναν ταλαντούχο, απόλυτα αφοσιωμένο φωτοειδησεογράφο και δημοσιογράφο.

Ο βετεράνος φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς Γκόραν Τομάσεβιτς σχολίασε ότι για τον εκλιπόντα, πάντα το ζητούμενο «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν».

«Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα», πρόσθεσε.

Ο φίλος και συνάδελφός του Βασίλης Τριανταφύλλου, που συνεργάστηκε μαζί του τριάντα χρόνια, τον περιγράφει ως «θυελλώδη» τύπο, που δεν σταμάταγε να δουλεύει, μέρα-νύχτα, ενίοτε με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του, για να τραβήξει τη φωτογραφία που ήθελε.

«Ο Γιάννης ήταν από τους καλύτερους φωτοειδησεογράφους της γενιάς του, ήταν παθιασμένος, γεμάτος ζωή, γεμάτος ένταση στη δουλειά του και στη ζωή του», σημείωσε η Ντίνα Κυριακίδου-Κοντίνη, η οποία δουλεύει για το πρακτορείο στις ΗΠΑ.

«Οι φωτογραφίες του είναι εκπληκτικές, ορισμένες είναι έργα τέχνης.Όμως ήταν η βαθιά κατανόηση των θεμάτων αυτή που τον έκανε σπουδαίο φωτοειδησεογράφο.»

Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Ρόιτερς που κάλυψε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”».

Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.

Οι συγκλονιστικές του φωτογραφίες, από την πρώτη γραμμή της μάχης σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη στολίζουν το αφιέρωμα για τον σπουδαίο φωτορεπόρτερ.

Πολυβραβευμένος, ακόμα και με το κορυφαίο βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του στο προσφυγικό, είχε «παράσημα» τις ίδιες του τις φωτογραφίες, όπου όπως έλεγε χαρακτηριστικά: «Πάντα θέλω να είμαι όπου με χρειάζονται-να βλέπω με την ψυχή και τα μάτια τους».

Γιάννης Μπεχράκης: Η αγαπημένη του φωτογραφία

Μια πραγματικά συγκλονιστική απάντηση, από το 11:10 και μετά.

Γιάννης Μπεχράκης: “Έφυγε” ο κορυφαίος φωτορεπόρτερ, στα 58 του χρόνια (pics – vids)

Γιάννης Μπεχράκης Πούλιτζερ: Τα “κλικ” που συγκλόνισαν τον κόσμο

Γιάννης Μπεχράκης: “Αντίο” στον μοναδικό φωτορεπόρτερ, που έγραψε ιστορία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις