Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση ναρκωτικών Αθήνα: Εξαρθρώνεται το μεγαλύτερο δίκτυο, που διέπραττε και ληστείες
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση ναρκωτικών Αθήνα: Εξαρθρώνεται το μεγαλύτερο δίκτυο, που διέπραττε και ληστείες

Διακίνηση ναρκωτικών Αθήνα: Σε μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες αστυνομικοί της Ασφάλειας, της ΕΚΑΜ, της Ο.Π.Κ.Ε και της ΔΙ.ΑΣ, συνελήφθησαν 138 άτομα.

Διακίνηση ναρκωτικών Αθήνα: Η μεγαλύτερη αριθμητικά εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά, διέπραττε διαρρήξεις και ληστείες, εξαρθρώνεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο, που έδρασε ποτέ συστηματικά στο κέντρο της Αθήνας και τα δεκάδες μέλη του διέπρατταν ληστείες πεζών, διαρρήξεις αυτοκινήτων, επαγγελματικών γραφείων και διαμερισμάτων, αλλά υποομάδα του οποίου διακινούσε ναρκωτικά με ορμητήριο και κάλυψη κτήριο υπό κατάληψης της οδού Αραχώβης στα Εξάρχεια, εξαρθρώνεται από την Ασφάλεια Αθηνών.

Συνελήφθησαν 138 άτομα

Σε μια μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες αστυνομικοί της Ασφάλειας, της ΕΚΑΜ, της Ο.Π.Κ.Ε και της ΔΙ.ΑΣ, συνελήφθησαν 138 μέλη της πολυεπίπεδης συμμορίας.

Από αυτά, τα 93 συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα 45 κατηγορήθηκαν για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Δρούσαν σε Εξάρχεια, Ακρόπολη, Σύνταγμα, Άγιο Παντελεήμονα, Ομόνοια 

Το δίκτυο υπό τις οδηγίες και το συντονισμό των αρχηγικών μελών δρούσε στις  περιοχές των Εξαρχείων, Ακροπόλεως, Συντάγματος, Αγίου Παντελεήμονα και Ομόνοια.

Αναζητούνται ακόμη 54 εμπλεκόμενοι 

Εκτός από τους συλληφθέντες, εμπλέκονται άλλοι 21 αλλοδαποί,  ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης και αναζητούνται ακόμα  πενήντα τέσσερις  αλλοδαποί, ως συνεργοί των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με τον συνολικό αριθμό των κατηγορουμένων να ανέρχεται σε  213 άτομα!

Εμπλέκονται σε περισσότερες από 320 περιπτώσεις διαρρήξεων – ληστειών 

Οι συλληφθέντες για την εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, σε περισσότερες από 320  περιπτώσεις ληστειών και κλοπών – διαρρήξεων.

Φορητοί υπολογιστές από γραφεία, κινητά τηλέφωνα, μαχαίρια, στιλέτα

Κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, όπως πάνω από 350 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 300 κινητά τηλέφωνα, καθώς επίσης μαχαίρια, στιλέτα, διαρρηκτικά εργαλεία, το χρηματικό ποσό των 16.000 ευρώ και 60 συσκευασίες κάνναβης έτοιμες προς διάθεση στην παράνομη αγορά ναρκωτικών σε διάφορες «πιάτσες»

Από Μαρόκο, Αλγερία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές οι εμπλεκόμενοι

Την πολυμελή συμμορία αποτελούσαν άνδρες αλλοδαποί, υπήκοοι κυρίως Μαρόκο, Αλγερίας, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μπανγκλαντές.

Σε ποιες ενέργειες εμπλέκονται 

Διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε σωρεία αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα σε 324 περιπτώσεις από τις οποίες:

287 διαρρήξεις οχημάτων,

11 διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων,

15 κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης και

11 ληστείες με τη χρήση όπλων – αντικειμένων (πιστόλι, μαχαίρι, σπασμένο μπουκάλι) αλλά και χρήση σωματικής βίας.

Υπήρχαν παρατηρητές, άτομα προσέγγισης, ενέργειας και έρευνας 

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ), οι «επιχειρησιακές» ομάδες της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αναλάβει τη διάπραξη των ληστειών και κλοπών – διαρρήξεων, μεταβάλλοντας -κατά περίπτωση- τη σύνθεσή τους και εναλλάσσοντας τους μεταξύ τους ρόλους (παρατηρητές, άτομα προσέγγισης, ενέργειας και έρευνας).

Πώς εντόπιζαν τους στόχους

Μάλιστα, εντόπιζαν τους στόχους τους, κατά περίπτωση, επιλέγοντας:

διαμερίσματα που βρίσκονταν σε πολυκατοικίες με αρκετά γραφεία προκειμένου κατά το χρόνο μη λειτουργίας να μη γίνονται αντιληπτοί από ενοίκους,

οχήματα σταθμευμένα σε σημεία με μειωμένη κυκλοφορία, και κυρίως παλαιάς τεχνολογίας ώστε να επιτυγχάνουν το επιθυμητό προς αυτούς αποτέλεσμα στο μικρότερο δυνατό χρόνο με το ελάχιστο ρίσκο και

πεζούς που κινούνταν σε απομονωμένα σημεία και έφεραν εμφανή αντικείμενα (τσάντες, χαρτοφύλακες, σακούλες ή κοσμήματα), τα οποία αφαιρούσαν χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού, με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, πυροβόλου όπλου ή λεκτικής βίας ενώ σε περίπτωση αντίδρασής τους δε δίσταζαν να χρησιμοποιούν σωματική βία.

Τα κλοπιμαία πήγαιναν από τους αρχηγούς σε καταστήματα ιδιοκτησίας τους στο κέντρο  

Τα αντικείμενα από τις ληστείες και τις κλοπές – διαρρήξεις που διέπρατταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα διοχέτευαν, έναντι αντιτίμου, στα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας διάφορους χώρους – καταστήματα, που λειτουργούσαν ως αποθήκες κλεπταποδοχής, καταστήματα πώλησης προϊόντων κλεπταποδοχής και χώροι απόκρυψης κλοπιμαίων (καβάτζες).

Γύρω από την Αραχώβης και τη Ζωοδόχου Πηγής

Σημειώνεται ότι υποομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαινε επίσης στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως ακατέργαστης κάνναβης) πέριξ των οδών Αραχώβης και Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο και χώρο αποθήκευσης και διαφυγής, υπό κατάληψη κτήριο επί της οδού Αραχώβης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις