Αλκοόλ και οδήγηση: Τα αποτελέσματα της εξόρμησης της Τροχαίας της Τσικνοπέμπτη

ΕΛΛΑΔΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Τα αποτελέσματα της εξόρμησης της Τροχαίας της Τσικνοπέμπτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Αλκοόλ και οδήγηση: Με αμείωτο ρυθμό γράφονται οι τραγωδίες της Αττικής. Του Πέτρου Καρσιώτη Δεν είχαν μόνο… τιμήσει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, αλλά οδηγούσαν και υπό την επίδραση οινοπνεύματος σε ποσότητες που συνιστούν κίνδυνο τόσο για την ασφάλεια του ίδιου του οδηγού και των επιβαινόντων στο όχημα αλλά και για τους άλλους. Μόλις είχαν εγκαταλείψει […]

03.03.2019 | 08:29

Αλκοόλ και οδήγηση: Με αμείωτο ρυθμό γράφονται οι τραγωδίες της Αττικής.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Δεν είχαν μόνο… τιμήσει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, αλλά οδηγούσαν και υπό την επίδραση οινοπνεύματος σε ποσότητες που συνιστούν κίνδυνο τόσο για την ασφάλεια του ίδιου του οδηγού και των επιβαινόντων στο όχημα αλλά και για τους άλλους.

Μόλις είχαν εγκαταλείψει τις ταβέρνες κι έπιασαν τιμόνι 

Με βάση τα στοιχεία των συνεργείων της τροχαίας στην Αττική, που προχώρησαν σε εκατοντάδες αλκοτέστ σε οδηγούς που μόλις είχαν αφήσει την… ταβέρνα, περίπου ένας στους οκτώ που φύσηξαν το μπαλονάκι βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ σε όρια που απαγορεύουν την οδήγηση τροχοφόρου!

Κοντά σε κέντρα διασκέδασης και ταβέρνες

Όπως ανακοινώθηκε, η εξόρμηση της Τροχαίας, πραγματοποιήθηκε σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και κοντά σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια.

Από τους 652 οδηγούς, οι 85 οδηγούσαν μεθυσμένοι

Ειδικότερα, υποβλήθηκαν σε έλεγχο αλκοτέστ 652 οδηγοί και διαπιστώθηκε ότι 85 βρίσκονταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Τα ακριβή στοιχεία των αλκοτέστ

Αναλυτικά, η συγκέντρωση οινοπνεύματος στον εκπνεόμενο αέρα ήταν:

-Σε 10 οδηγούς, άνω των 0,60 ml/lt (πλημμέλημα).

-Σε 16 άνω των 0,40 ml/lt.

-Σε 53 άνω των 0,25 ml/lt.

-Σε 6 οδηγούς ειδικών κατηγοριών (μοτοσικλέτες, νέοι οδηγοί), άνω των 0,10 ml/lt.

Παραβίαση ερυθρού, ταχύτητα, κράνη, ζώνες 

Κατά την διάρκεια των ελέγχων της Τσικνοπέμπτης, βεβαιώθηκαν επίσης συνολικά, 585 παραβάσεις που επισείουν διοικητικά πρόστιμα, εκ των οποίων 44 επιφέρουν και πρόσθετες ποινικές κυρώσεις.

 Συγκεκριμένα:

-Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 16

-Υπερβολική ταχύτητα: 36

-Μη χρήση προστατευτικού κράνους: 15

-Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 21

-Λοιπές τροχαίες παραβάσεις: 497

Ακινητοποιήθηκαν 41 τροχοφόρα 

Παράλληλα, ακινητοποιήθηκαν 41 οχήματα και αφαιρέθηκαν 107 πινακίδες κυκλοφορίας, 58 άδειες ικανότητας οδήγησης και 5 άδειες κυκλοφορίας.

Οι τραγωδίες δεν μειώνονται

Οι έλεγχοι, τονίζουν αξιωματικοί της Τροχαίας, θα συνεχιστούν καθώς οι τραγωδίες της ασφάλτου δεν μειώνονται με τις αιτίες να παραμένουν οι ίδιες.

Έτσι, τον Φεβρουάριο, στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν 393 τροχαία δυστυχήματα  με συνολικά 549 παθόντες.

Ο φρικτός απολογισμός της ασφάλτου

14 θανατηφόρα με 14 νεκρούς,

7 σοβαρά με 9 σοβαρά τραυματίες,

372 ελαφρά με 436 ελαφρά τραυματίες.

Τι λέει η Τροχαία για τις αιτίες

Η Τροχαία στην ανακοίνωσή της προσθέτει κι άλλες αιτίες που γράφουν τις τραγωδίες.

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών>>, αναφέρει, <<ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους>>.

Exit mobile version