Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αυτοκτονίες στην Ελλάδα στατιστικά: “Με εντολή ΣΥΡΙΖΑ τα κρύβουν”
ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΛΣΤΑΤ

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα στατιστικά: “Με εντολή ΣΥΡΙΖΑ τα κρύβουν”

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα στατιστικά: Κρύβουν τα στοιχεία, λέει ο Βούτσης - Ανακριβείς δηλώσεις, απαντά η ΕΛΣΤΑΤ

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα στατιστικά: Η ΕΛΣΤΑΤ κρύβει τα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες και αυτό γίνεται με εντολή ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης.

Πριν τις εκλογές του 2015, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ χρησιμοποίησαν τα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες, για να υποστηρίξουν την άποψη ότι τα μνημόνια των παλαιότερων κυβερνήσεων οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βρούτσης αποκάλυψε ότι με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ έχει σταματήσει από το 2015 να δίνει στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες και υπογράμμισε ότι η ΝΔ καταδικάζει αυτή την πολιτική χυδαιότητα. Πρόσθεσε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αξιοποιήσει ούτως η άλλως τέτοια στοιχεία για πολιτική αντιπαράθεση:

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και η ΝΔ δεν θα χτίσει την πολιτική της αντιπαράθεση σε τέτοιες αθλιότητες” επισήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα λόγω κρίσης: Απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ

Ως «παντελώς ανακριβείς» διαψεύδει η ΕΛΣΤΑΤ δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η δημοσίευση στοιχείων για τις αυτοκτονίες έχει σταματήσει από το 2015 «με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως επισημαίνεται από τη Στατιστική Αρχή, τα δεδομένα για τις αιτίες θανάτων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016, είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO09/2016), όπου μπορούν να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι οι στατιστικές φυσικής κίνησης πληθυσμού σύμφωνα με τον Κανονισμό (1260/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) καταρτίζονται ένα έτος μετά το τέλος του έτους αναφοράς.

Οι στατιστικές για τις αιτίες θανάτου στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες, σύμφωνα με τον Κανονισμό (1338/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) καταρτίζονται δύο έτη μετά το τέλος του έτους αναφοράς.

Ο κύριος λόγος της διαφοράς στις προθεσμίες, είναι ότι για τις αιτίες θανάτου και συγκεκριμένα για περιπτώσεις αιφνίδιων και βίαιων θανάτων απαιτούνται επιπλέον έλεγχοι και αναμένονται αποτελέσματα ερευνών ή εργαστηριακών εξετάσεων.

Δείτε ακόμη: 

Τάσος Πετρόπουλος: Στο παρελθόν είχαν εξαφανιστεί γάτες και σκύλοι, μέχρι που… ήρθαμε

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Ανδρική υπόθεση στην Ελλάδα

#Δράσε: Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος σκέφτεται την αυτοκτονία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις