Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πονοκέφαλος το πρωί: Τα πιθανά αίτια
PLUS

Πονοκέφαλος το πρωί: Τα πιθανά αίτια

Πονοκέφαλος το πρωί: Ποια είναι τα πιθανά αίτια που ξυπνάτε με πονοκέφαλο.

Πονοκέφαλος το πρωί: Όλα τα πιθανά αίτια που ξυπνάτε με πονοκέφαλο κάποια πρωινά. Ο στόχος είναι να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους την ώρα που ξυπνάτε, αλλάζοντας μερικές σας καθημερινές συνήθειες.

Τα αίτια για τον πονοκέφαλο το πρωί

Δεν κοιμήθηκες αρκετά
Το σώμα σου χρειάζεται 7 με 8 ώρες ύπνου τουλάχιστον, ώστε να μπορέσεις να λειτουργήσει. Έτσι όταν κοιμάσαι λιγότερο, νομίζει πως κάτι πάει λάθος και μπαίνει σε διαδικασία πανικού. Σίγουρα θα καταλήξει σε πονοκέφαλο.

Αν νιώθεις ότι δεν αντέχεις, κοιμήσου για 20-30 λεπτά και σίγουρα θα πάρεις τη δύναμη που χρειάζεσαι για να “βγάλεις” τη μέρα. Αν κοιμηθείς παραπάνω, το πιθανότερο είναι να σε κάνει να αισθανθείς χειρότερα από πριν. Στη συνέχεια, μπες και πάλι στο κανονικό πρόγραμμα ύπνου σου ώστε να μην ξυπνήσεις και πάλι με πονοκέφαλο.

ponokefalos

Οι ενδορφίνες σου είναι αποσυντονισμένες
Τα σώμα σου παράγει ενδορφίνες που ανεβάζουν τη διάθεσή σου, οι οποίες συνήθως είναι χαμηλές όταν ξυπνάς το πρωί. Και για κάποιο λόγο, αυτό μπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους.

Τα χαμηλά επίπεδα ενδορφινών μπορεί να επηρεάζουν κάποιους νευροδιαβιβαστές, όπως τη σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την αιμάτωση του εγκεφάλου. Έτσι το αποτέλεσμα είναι ο πονοκέφαλος.

Ροχαλίζεις
Το να ροχαλίζεις σαν αλυσοπρίονο μπορεί να σημαίνει πως πάσχεις από υπνική άπνοια, μία πάθηση που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διακοπή της αναπνοής σου όσο κοιμάσαι.

Αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλός σου δεν οξυγονώνεται σωστά, και αυτό σίγουρα θα προκαλέσει πονοκέφαλο.

Πίνεις καφέ μέχρι αργά
Η καφεΐνη λειτουργεί σαν ναρκωτικό που δίνει ερεθίσματα στο νευρικό μας σύστημα. Έτσι αν πίνεις συχνά καφέ, να είσαι λίγο περισσότερο προσεκτική με τα ωράριά σου.

Αν πίνεις πολύ καφέ κατά τη διάρκεια της μέρας ή πίνεις καφέ μία συγκεκριμένη ώρα της μέρα, έχεις περισσότερες πιθανότητες να έχεις τον πονοκέφαλο του καφέ. Αν όντως ισχύει αυτό, δεν χάθηκε ο κόσμος να μην πιεις και κανένα ποτήρι καφέ.

ponaeikefali

Έχεις υπέρταση
Το να έχεις υπέρταση σημαίνει ότι το αίμα σου ασκεί περισσότερη πίεση στην περιοχή του κεφαλιού και αυτό είναι ένα συνηθισμένο αίτιο πονοκεφάλου.

Μπορεί οι πρωινοί πονοκέφαλοι να είναι ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι σοβαρό, όπως όγκος στον εγκέφαλο ή και ανεύρυσμα.

Έτσι καλό θα ήταν να μιλήσεις και με τον γιατρό σου σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις