Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ Κιμ: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Ανόι
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τραμπ Κιμ: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Ανόι

Τραμπ Κιμ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην εμπλοκή στη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, στο Ανόι.

Τραμπ Κιμ: Σε «ναυάγιο» κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η διαφωνία των δυο πλευρών, όπως εξήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν οι κυρώσεις για τα πυρηνικά, καθώς η Βόρεια Κορέα ζητούσε την πλήρη άρση τους, με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ να είναι αντίθετη.

«Έπρεπε να αποσυρθούμε»

O Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση, τονίζοντας πως όλοι συμφώνησαν ότι «δεν θα ήταν καλό να υπογράψουμε κάτι».

Αναφορικά με τα αίτια του «ναυαγίου» των συνομιλιών, ο Ντόνταλντ Τραμπ είπε ότι «ήταν λόγω των κυρώσεων. Βασικά, ήθελαν να αρθούν οι κυρώσεις στο σύνολό τους, όμως εμείς δεν είχαμε τέτοια πρόθεση. Έπρεπε να αποσυρθούμε από το συγκεκριμένο ζήτημα» συμπλήρωσε.

Σ’ εκείνο το σημείο, τον λόγο πήρε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο εξήγησε ότι η πλευρά της Βόρειας Κορέας δεσμεύτηκε για διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γιονγμπιόν, αλλά όχι των άλλων τμημάτων του πυρηνικού προγράμματος, διατηρώντας μεταξύ αυτών και μια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου.

Θα πάρει χρόνο να βρεθεί συμφωνία για τα πυρηνικά

Σε ερώτηση δημοσιογράφου περί της άποψης του Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «ο Κιμ έχει ένα συγκεκριμένο όραμα. Δεν είναι ακριβώς το δικό μας όραμα, αλλά είναι πιο κοντά απ’ ό,τι ήμασταν ένα χρόνο πριν».

Σε ό,τι αφορά τη γεφύρωση του χάσματος για το θέμα της αποπυρηνικοποίησης, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι θα πάρει χρόνο, καθώς για τον ίδιο Trump «πρέπει να θες να ξεφορτωθείς τα πυρηνικά».

Για το κομμάτι των πυρηνικών δοκιμών -που η πλευρά των ΗΠΑ ζήτησε να σταματήσουν- σημείωσε για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ότι «τον εμπιστεύομαι και πιστεύω στον λόγο του».

Καμία συμφωνία για τη νέα συνάντηση των δυο ηγετών

Ερωτηθείς αν μίλησαν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για μια νέα συνάντησή τους στο μέλλον, ο κ. Τραμπ είπε ότι δεν δεσμεύτηκαν για νέα επαφή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν ήταν δική του απόφαση να τερματιστούν οι συνομιλίες.

Ωστόσο, «θα συνεχίσουμε τη σχέση μας», τόνισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι η σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «πολύ δυνατή. Κάποιες φορές πρέπει να προχωρήσεις» σημείωσε στη συνέχεια, λέγοντας ότι η ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι ξεχωριστός «τύπος και ξεχωριστός χαρακτήρας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις