Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φυσικό αέριο: Τεράστιο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ – Χαμόγελα στην ExxonMobil
ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Τεράστιο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ – Χαμόγελα στην ExxonMobil

Φυσικό αέριο: Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Φυσικό αέριο: Η Exxon Mobil ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με το philenews.com ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως η ποσότητα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα).

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως εξήγησε, στον στόχο «Δελφύνη 1» δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε κοιτάσματα, ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα αποδεικνύουν τον ρόλο της χώρας μας ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε «καλή βάση» για να δούμε το θέμα δημιουργίας τερματικού την ποσότητα που εντοπίστηκε, ωστόσο σημείωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες ποσότητες.

Ενθουσιασμός στην αμερικανική ExxonMobil

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, εξέφρασε ενθουσιασμό για τα κοιτάσματα στον «Γλαύκο», δηλώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Επεσήμανε δε πως ακόμα είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη, μιλώντας για δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια. Εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε πως το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις.

Στελέχη από κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Eni, ExxonMobil, Hellenic Petroleum, Noble Energy και Total, συγκεντρώνονται  στις 6 και 7 Μαρτίου στη Λευκωσία για να συζητήσουν τις εξελίξεις και τις προοπτικές του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference (EMGC) 2019 αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση του κλάδου της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, με διήμερο πρόγραμμα ομιλιών από εμπειρογνώμονες του χώρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις