Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αναδρομικά συνταξιούχων: Έγγραφο του ΕΦΚΑ “ομολογεί” τεράστια λάθη στα ποσά
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έγγραφο του ΕΦΚΑ “ομολογεί” τεράστια λάθη στα ποσά

Αναδρομικά συνταξιούχων : Έγγραφο του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει το μπάχαλο στα ποσά των αναδρομικών που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους από ένα σύνολο 121.401 συνταξιούχων αποστράτων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων Αναδρομικά συνταξιούχων: Ο Ελεύθερος Τύπος φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο που δείχνει λάθη στα ποσά, τα οποία στο ίδιο το έγγραφο χαρακτηρίζονται “σοβαρά”. Ο ΕΦΚΑ ομολογεί […]

Αναδρομικά

Αναδρομικά συνταξιούχων : Έγγραφο του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει το μπάχαλο στα ποσά των αναδρομικών που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους από ένα σύνολο 121.401 συνταξιούχων αποστράτων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ο Ελεύθερος Τύπος φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο που δείχνει λάθη στα ποσά, τα οποία στο ίδιο το έγγραφο χαρακτηρίζονται “σοβαρά”.

Ο ΕΦΚΑ ομολογεί πως άλλοι πήραν παραπάνω χρήματα και άλλοι τίποτε, παρότι δικαιούνταν επιστροφές χρημάτων από το υπόλοιπο 50% της μείωσης των συντάξεων που είχαν με τις αλλαγές στα μισθολόγια του 2012.

Στις περιπτώσεις συνταξιούχων που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν πάρει περισσότερα αναδρομικά, θα κληθούν να τα επιστρέψουν με παρακράτηση σύνταξης.

Από την άλλη, στους τυχερούς της υπόθεσης με τον επανέλεγχο είναι ότι χιλιάδες συνταξιούχοι και κυρίως απόστρατοι θα πάρουν αναδρομικά που δεν είχαν λάβει στην πληρωμή του Δεκεμβρίου και άλλοι θα πληρωθούν με επιπλέον ποσά, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έγινε σωστά ο αρχικός υπολογισμός των επιστροφών τους.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι δείχνει το έγγραφο-βόμβα

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ-Δημοσίου Τομέα, με γραπτή ενημέρωση (1/2/2019), αναφέρουν προς τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ ότι διενέργησαν έλεγχο στις πληρωμές των αναδρομικών που έγιναν στις συντάξεις την 21η Δεκεμβρίου 2018.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν εντοπιστεί λάθη στον υπολογισμό των ποσών για περισσότερους από 8.000 δικαιούχους, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «σοβαρά». Τονίζεται δε, ότι με αφορμή τις περιπτώσεις λαθών που εντοπίστηκαν, ο έλεγχος συνεχίζεται.

Αποτέλεσμα εικόνας για αναδρομικά

Ενδεχομένως θα πιάσει το σύνολο των πληρωμών που έγιναν για να διαπιστωθεί τελικώς αν δόθηκαν τα σωστά αναδρομικά στο σύνολο των 121.401 συνταξιούχων. Τα ευρήματα είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα χρήματα υπολογίστηκαν σωστά. Για τις παρατηρήσεις αυτές έχει λάβει γνώση και το υπουργείο Εργασίας, με ευθύνη της Γεν. Δ/νσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ που έχει στα χέρια της το έγγραφο.

Σε 3.000 περιπτώσεις, κυρίως στρατιωτικών συντάξεων χηρείας, που πληρώθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα από 1/1/2014 ως 12/5/2016, δόθηκαν περισσότερα αναδρομικά από αυτά που έπρεπε να καταβληθούν. Όπως ανακαλύφθηκε από τον έλεγχο, οι επιστροφές υπολογίστηκαν επάνω στην αρχική σύνταξη που είχαν οι θανόντες, ενώ θα έπρεπε να υπολογιστούν στη σύνταξη χηρείας, που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι εξ αυτού του λόγου 1.900 συνταξιούχοι χηρείας έλαβαν αναδρομικά από 6.000 ευρώ έως και 38.667 ευρώ.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο «κάδρο» τα κομμένα δώρα και οι περικοπές του 2012

Περισσότερες από 50 δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων έχουν εκδοθεί επί προσφυγών συνταξιούχων για τις περικοπές του 2012, οι οποίες δικαιώνουν τους προσφεύγοντες. Νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για περίπου 80 αποφάσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αρχίσει να εκδίδονται και οι πρώτες εφετειακές.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το θηριώδες κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών«δείχνουν» την καρδιά του προβλήματος.

Αρκεί να αναφερθεί ότι το μηνιαίο κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών – εφόσον επιστραφούν σε όλους – υπολογίζεται στα 175 εκατ. ευρώ δηλ. 2,1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για αναδρομικά

Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο ταχύτητες, με διαχωριστική γραμμή το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως είχε διαμορφωθεί το 2012 πριν από τις περικοπές σε δώρα και συντάξεις.

Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά το 2012, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μόνο τα «ψαλιδισμένα» από το 2010 δώρα και τις περικοπές στην επικουρική.

Προσοχή, οι συνταξιούχοι που έχασαν τελείως ήδη από το 2010 όλα τα δώρα, λόγω ηλικίας ή εισοδήματος, δεν μπορούν να διεκδικήσουν τώρα κάτι.

Δείτε ακόμη: 

Μορφή επιδημίας παίρνει η απάτη με τα αναδρομικά – Νέα κρούσματα με θύματα ηλικιωμένους

Αναδρομικά: Επιλεκτική η στάση του ΕΦΚΑ στις επιστροφές – Αμέτρητες καταγγελίες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις