Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Hilton: Στα “χέρια” του Costa Navarino το ξενοδοχείο, σήμα κατατεθέν της Αθήνας
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Hilton: Στα “χέρια” του Costa Navarino το ξενοδοχείο, σήμα κατατεθέν της Αθήνας

Hilton: Το ιστορικό ξενοδοχείο, περνά στα χέρια του Costa Navarino – Φέτος, το επιβλητικό ξενοδοχείο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας έκλεισε 100 χρόνια ζωής Ο έλεγχος του Hilton, πέρασε στα χέρια της ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, ιδιοκτήτη του Costa Navarino, καθώς ο τουρκικός όμιλος Dogus, του Φερίτ Σαχένκ, αποχωρεί από το σχήμα. Όπως ανακοίνωσε η ΤΕΜΕΣ, […]

Hilton

Hilton: Το ιστορικό ξενοδοχείο, περνά στα χέρια του Costa Navarino – Φέτος, το επιβλητικό ξενοδοχείο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας έκλεισε 100 χρόνια ζωής

Ο έλεγχος του Hilton, πέρασε στα χέρια της ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, ιδιοκτήτη του Costa Navarino, καθώς ο τουρκικός όμιλος Dogus, του Φερίτ Σαχένκ, αποχωρεί από το σχήμα.

Όπως ανακοίνωσε η ΤΕΜΕΣ, υπεγράφη συμφωνία για αύξηση της συμμετοχής της στο 51%, συνεπώς την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ, ιδιοκτήτριας του Hilton Αθηνών.

Το 49% απέκτησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ. Πρόκειται για το ποσοστό που κατείχε έως πρότινος η D Hospitality B.V., θυγατρική του τουρκικού Ομίλου Dogus.

Ο τουρκικός όμιλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την επένδυση υπό το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων και των πιέσεων από τις τράπεζες.

Ο τουρκικός όμιλος συμμετέχει και στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι φήμες θέλουν να ρευστοποιεί και αυτή την επένδυσή του και να αναλαμβάνει και εκεί η Olayan, που πήρε τώρα και το Hilton.

Τώρα ο τουρκικός όμιλος φαίνεται να παραμένει πιστός στις μαρίνες, όπου έχει συστήσει κοινοπραξία για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με την EBRD, μέσω της θυγατρικής D-Marine.

Η ΤΕΜΕΣ σχεδιάζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Hilton Athens. Οι εργασίες ανακατασκευής του αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, με το πρόγραμμα να να ολοκληρώνεται το 2021. Το ξενοδοχείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Τα παρόντα 506 δωμάτια θα μετατραπούν σε 126 πολυτελείς κατοικίες και 239 δωμάτια υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, θα υπάρχουν ιδιωτικά clubs με εστιατόρια διακεκριμένων brands καθώς και club υγείας.

Hilton: Επιβλητικό, μεγαλοπρεπές αλλά και… λιτό

Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά των Αθηνών.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας Κόνραντ Χίλτον ο οποίος είχε δηλώσει: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο των Αθηνών είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου».

Και ποιος δεν είχε περάσει από τις ωραίες σάλες και σουίτες του. Αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Φρανκ Σινάτρα ως τον Μπέργκμαν και τον Άντονι Κουίν.

Ήταν, όπως ονομάστηκε, «το πρώτο σημείο οπτικής έξαρσης» στη μεταπολεμική Αθήνα, το πρώτο δείγμα μιας «αρχιτεκτονικής γοήτρου»…

Στα χρόνια των μνημονίων το Hilton έγινε το κέντρο επιχειρήσεων της περίφημης Τρόικας και αργότερα των Θεσμών και τόπος διαμαρτυρίας για όσους εναντιώνονταν στις δανειακές συμβάσεις.

Το Hilton έκλεισε 100 χρόνια ζωής

Το 2019 η περίφημη αλυσίδα που ίδρυσε ο Χίλτον κλείνει έναν αιώνα ζωής. Και από ένα μόλις ξενοδοχείο στο Τέξας έφτασε τις 5.500 σε 106 χώρες του κόσμου.

Από το 1919 μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 3 δισ. επισκέπτες. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων υπολογίζεται σε δέκα εκατομμύρια. Πέρα από αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία, το Χίλτον άλλαξε πολλές πόλεις με τον τρόπο που διαμόρφωσε την Αθήνα, μιας και ήταν η πρώτη παγκόσμια αλυσίδα στον τομέα αυτό.

Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που έχει τίτλο «The Hilton Effect» με συγγραφείς τους Τσιπ Χιθ που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και την Κάρλα Σταρ, δημοσιογράφο που ειδικεύεται στo επιχειρηματικό ρεπορτάζ, με αφορμή τα 100 χρόνια ζωής του. Μέσα από την έρευνά τους καταγράφεται η τεράστια επιρροή της αλυσίδας στην ανάπτυξη των πόλεων και χωρών, στις οποίες έκτισε τις μονάδες της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις