Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Βενεζουέλα: Μία νεκρή και δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις στα σύνορα με τη Βραζιλία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενεζουέλα: Μία νεκρή και δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις στα σύνορα με τη Βραζιλία

Αίμα στα σύνορα ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, όπου ιθαγενείς συγκρούστηκαν με στρατιώτες – Ο στρατός άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και έκανε χρήση χημικών με μια γυναίκα να είναι νεκρή  Πεδίο μάχης τα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ομάδα πολιτών προσπάθησε να αντιταχθεί στο […]

Βενεζουέλα συγκρούσεις

Αίμα στα σύνορα ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, όπου ιθαγενείς συγκρούστηκαν με στρατιώτες – Ο στρατός άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και έκανε χρήση χημικών με μια γυναίκα να είναι νεκρή 

Πεδίο μάχης τα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ομάδα πολιτών προσπάθησε να αντιταχθεί στο κλείσιμο των συνόρων, ενόψει της ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνουν αύριο οι ΗΠΑ και άλλες χώρες που έχουν αντιταχθεί στο καθεστώς Μαδούρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post, το αιματηρό περιστατικό έγινε στις 6.40 πμ της Παρασκευής. Ομάδα στρατιωτών πλησίασε ένα σημείο ελέγχου που δημιουργήθηκε στο χωριό Kumarakapai, στο οποίο βρίσκεται η κύρια αρτηρία που συνδέει τη Βενεζουέλα με τη Βραζιλία.

Οι πολίτες προσπάθησαν να μπλοκάρουν τα στρατιωτικά οχήματα στεκόμενοι μπροστά τους. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Μία γυναίκα, η Ζοραΐντα Ροντρίγκεζ, 42 ετών, σκοτώθηκε.

Τουλάχιστον 30 γείτονες βγήκαν στον δρόμο μετά τους πυροβολισμούς και απήγαγαν τρεις στρατιώτες.

Εμπόλεμη ζώνη η Βενεζουέλα

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Επικοινωνιών της Βενεζουέλας δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Οι ακτιβιστές ανήκουν στην αυτόχθονη φυλή Pemones, που μετέχει στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης για βοήθεια, που στέλνουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες από τα γειτονικά κράτη. Η ανθρωπιστική βοήθεια προέρχεται από κράτη που έχουν καλέσει τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί.

Ο Μαδούρο έχει διατάξει την πλήρη δέσμευση της βοήθειας και έχει στείλει τον στρατό να κλείσει τα σύνορα της Βενεζουέλας.

Οι σημερινές συγκρούσεις στα σύνορα με τη Βραζιλία θεωρούνται από πολλούς ως προάγγελος των όσων θα γίνουν αύριο, που αναμένεται ότι θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που εγείρει φόβους στην αντιπολίτευση για πιο βίαια περιστατικά.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το περιστατικό 

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που καταδίκασε το περιστατικό.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις δολοφονίες, τις επιθέσεις και τις εκατοντάδες αυθαίρετες κρατήσεις που έχουν λάβει χώρα στη Βενεζουέλα», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τις οικογένειες των θυμάτων στο αίτημά τους για λογοδοσία και απονομή δικαιοσύνης.

Μήνυμα Γκουαϊδό στον στρατό

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό έσπευσε να διαμηνύσει μέσω twitter ότι όσοι άνοιξαν πυρ κατά των ιθαγενών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η άτυχη γυναίκα, δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Έστειλε μήνυμα προς το στρατό, που εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο: «έως αύριο θα πρέπει να αποφασίσετε πως θέλετε να σας θυμούνται. Ξέρουμε ποιοι είναι με το λαό, το έχουν κάνει πολύ ξεκάθαρο. Αύριο, μπορείτε να το αποδείξετε!«.

Δείτε ακόμη:

παιδιά στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας

«Μικροί σκελετοί καλυμμένοι με δέρμα», στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις