Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Jet Lag: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς να το αποφύγετε
ΥΓΕΙΑ

Jet Lag: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς να το αποφύγετε

Το Jet Lag είναι αυτό που λέμε “η αϋπνία του ταξιδιώτη” αφού τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν έχει αυξηθεί σημαντικά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι συνθήκες είναι ιδανικές για ταξίδια σε χώρες μακρινές. Τι είναι το Jet Lag Ως jet lag θεωρείται ο αποσυγχρονισμός ενός οργανισμού συνήθως μετά από ένα μακρινό ταξίδι […]

Jet Lag: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πως να το αποφύγετε

Το Jet Lag είναι αυτό που λέμε “η αϋπνία του ταξιδιώτη” αφού τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν έχει αυξηθεί σημαντικά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι συνθήκες είναι ιδανικές για ταξίδια σε χώρες μακρινές.

Τι είναι το Jet Lag

Ως jet lag θεωρείται ο αποσυγχρονισμός ενός οργανισμού συνήθως μετά από ένα μακρινό ταξίδι με αεροπλάνο.

Πρόκειται για μια παροδική διαταραχή του ύπνου, η οποία παρουσιάζεται όταν το «βιολογικό ρολόι» δεν ανταποκρίνεται στην τοπική ώρα

Για να προκύψει jet lag θα πρέπει να ταξιδεύετε από Ανατολικά προς Δυτικά(ή το αντίθετο) και να περάσετε από αρκετές διαφορετικές ώρες ζώνης, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Ν.Υόρκη, ίγουρα δημιουργει συμπτώματα τζετ λαγκ καθώς αλλάζετε πολλές ζώνες ώρας, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Στο σύνδρομο jet lag, εμφανίζεται αϋπνία κατά τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ διαφορετικών ζωνών. Το σύνδρομο αρκετές φορές συνοδεύεται από υπνηλία κατά την ημέρα και γαστρεντερικά ενοχλήματα.

Ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να κοιμηθεί την νύχτα, παρουσιάζει νυχτερινές αφυπνίσεις ή κακή ποιότητα ύπνου. Το σύνδρομο είναι παροδικό διαρκεί συνήθως 2-15 ημέρες.

Οι παράροντες που το επηρεάζουν είναι:

– ο αριθμός των γεωγραφικών ζωνών που διανύθηκαν

-την κατεύθυνση του ταξιδιού

-την ηλικία του ταξιδιώτη

-το πόσο ευπροσάρμοστος είναι ο ενδογενής βηματοδότης του ταξιδιώτη

Πως να αποφύγετε το jet lag

Η αποφυγή του jet lag  και των συμπτωμάτων του ξεκινάει πριν την αναχώρηση. Πλέον υπάρχουν ειδικά γυαλιού ηλίου που αναστέλλουν την παραγωγή της μελατονίνης και καθυστερούν ή προπορεύουν αντίστοιχα τον κιρκαδικό ρυθμό – το βιολογικό ρολόι δηλαδή. Οι ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων συνήθως φοράνε αυτά τα ειδικά γυαλιά πριν την αναχώρηση κι έτσι σιγά σιγά ο οργανισμός προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει μόλις βρεθεί εκεί.

Καλό θα είναι, ειδικά πριν από κρίσιμα επαγγελματικά ραντεβού ή αποφάσεις ζωής, να μεσολαβεί ένα διάστημα 2-4 ημερών ώστε να βρεθείτε στη προ-ταξιδιού κατάστασή σας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις