Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καιρός: Έρχεται η… “Ωκεανίδα” – Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχεται η… “Ωκεανίδα” – Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα

«Ωκεανίδα» ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής και κυρίως το Σαββατοκύριακο.  Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα σημειωθεί εξαιτίας της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τα βορειοδυτικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η αλλαγή του καιρού θα έρθει […]

Ωκεανίδα κακοκαιρία

«Ωκεανίδα» ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής και κυρίως το Σαββατοκύριακο. 

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα σημειωθεί εξαιτίας της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τα βορειοδυτικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η αλλαγή του καιρού θα έρθει από το βράδυ της Παρασκευής με χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν αρχικά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από τη νύχτα στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Χιόνια θα πέσουν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

Δεν συμφωνούν τα προγνωστικά 

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που ανέβασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη σελίδα του στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς:

«Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων για τη θέση των βαρομετρικών συστημάτων. Ωστόσο προβλέπεται πτώση θερμοκρασίας περί τους 12 βαθμούς και βοριάδες 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ το Σαββατοκύριακο», έγραψε ο μετεωρολόγος.

Καλλιάνος: Ανατροπή στα δεδομένα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος μίλησε στο iefimerida.gr η κακοκαιρία θα έρθει από το απόγευμα της Παρασκευής προς το Σάββατο με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Αλλά δεν φαίνεται να είναι «ιστορική».

ΕΜΥ

Ενώ και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δημοσιοποίησε χάρτες, που αφορούν προγνώσεις χιονοπτώσεων για το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Εδώ απεικονίζεται το ψυχρό μέτωπο που «κατηφορίζει» από τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και «τυλίγει» όλο το νομό Αττικής.

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά κατά τόπους πυκνές αρχικά στα βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βαθμιαία σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, της τάξης των 8-10 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια.

Την Κυριακή (24/02) στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά, κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, óπου πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο, πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις