alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χιόνια και στην Αττική: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – Μέτρα αυτοπροστασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Χιόνια και στην Αττική: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – Μέτρα αυτοπροστασίας

Χιόνια στην Αττική

Χιόνια και στην Αθήνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από το Σάββατο το πρωί μέχρι και τη Δευτέρα – Τι να προσέχετε, μέτρα προστασίας

Η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο ανακοινώνει ότι η κακοκαιρία θα “χτυπήσει” από αργά αύριο το βράδυ, ενώ οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα υποχωρήσει έως και 12 βαθμούς Κελσίου.

Η κεντρική και βόρεια Ελλάδα, η Στερεά η Εύβοια και η Αττική θα δεχθούν τόνους χιονιού ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Χιόνια θα πέσουν και σε υψόμετρο 300 -350 μέτρων, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα υπάρξει ισχυρή χιονόπτωση στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας. Το αποκορύφωμα των χιονοπτώσεων στην Αττική, θα είναι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν θα χιονίσει σε υψόμετρο 200 μέτρων.

Η πρόγνωση σύμφωνα με την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της, επιδείνωση των καιρικών φαινομένων προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της χώρας,, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για χιόνια αττικη

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν:

  • Από τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα. Τις βραδινές ώρες, πάντως, οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
  • Την Κυριακή θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
  • Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι, βορειοανατολικοί 8-9 μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο, στο βόρειο Αιγαίο θα φθάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται κυρίως την Κυριακή, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα κατά τόπους στην Κρήτη.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, της τάξης των 10 βαθμών, θα γίνει αισθητή από το Σάββατο και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Μέτρα αυτοπροστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από πιθανούς κινδύνους.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, θα πρέπει:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για χιόνια αττικη

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.