Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Είναι τελικά ασθενής όποιος έχει έντονους πόνους;
ΥΓΕΙΑ

Είναι τελικά ασθενής όποιος έχει έντονους πόνους;

Υπάρχουν αναφορές από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πόνους, οι οποίοι διαρκούν χρόνια και είναι σίγουρο ότι δεν έχει να κάνει με πραγματικές ασθένειες. Η συγκεκριμένη διαταραχή ονομάζεται Σωματοποιητική και συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από αιτιάσεις του πάσχοντα για πολλαπλές σωματικές ενοχλήσεις που του προκαλούν πόνο, ανησυχία και αναστάτωση. Ωστόσο δεν ανταποκρίνονται σε κάποια ιατρικά διαγνώσιμη υποκείμενη παθολογία με […]

Ποιά είναι τα συμπτώματα της Σωματοποιητικής Διαταραχής; - Τι σημαίνουν οι έντονοι πόνοι;

Υπάρχουν αναφορές από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πόνους, οι οποίοι διαρκούν χρόνια και είναι σίγουρο ότι δεν έχει να κάνει με πραγματικές ασθένειες.

Η συγκεκριμένη διαταραχή ονομάζεται Σωματοποιητική και συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από αιτιάσεις του πάσχοντα για πολλαπλές σωματικές ενοχλήσεις που του προκαλούν πόνο, ανησυχία και αναστάτωση.

Ωστόσο δεν ανταποκρίνονται σε κάποια ιατρικά διαγνώσιμη υποκείμενη παθολογία με βιολογικό υπόβαθρο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διάγνωση προβλήματος υγείας ή αληθινός παθολογικός παράγοντας.

Ο κόσμος που αναφέρει στον γιατρό του ότι έχει πόνους, οι οποίοι διαρκούν χρόνια στην πραγματικότητα δεν είναι καν ασθενείς. Οι αιτιάσεις για σωματικές ενοχλήσεις δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από ειδικούς, 1 στους 4 ανθρώπους έχει αναφέρει διάφορους πόνους και συμπτώματα χωρίς να υπάρχει διάγνωση με προφανή παθολογική αιτιολογία.

Οι σωματικές ενοχλήσεις, ωστόσο, σε όσους πάσχουν από Σωματοποιητική Διαταραχή προκαλούν έντονο πόνο. Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι τα πρώτα συμπτώματα αναφέρονται από τον πάσχοντα πριν από την ηλικία των τριάντα ετών.

Τα κύρια συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι κάποιος πάσχει από την συγκεκριμένη διαταραχή είναι:

Τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ενοχλήσεις σε άλλα σημεία του σώματος ή σε αντίστοιχο αριθμό σωματικών λειτουργιών.

Δύο τουλάχιστον γαστρεντορολογικές ενοχλήσεις, οι οποίες όμως δεν προκαλούν πόνο αλλά συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα ναυτία, φούσκωμα, έλλειψη ανοχής σε τροφές, διάρροια.

Μία σεξουαλική δυσκολία που επίσης δεν προκαλεί πόνο, αλλά έχει να κάνει με τη λίμπιντο και την αναπαραγωγική λειτουργία. Όπως διαταραχές στον έμμηνο κύκλο στις γυναίκες ή αυξημένη αιμορραγία κατά την έμμηνη ρύση, πόνους κατά την ούρηση, σεξουαλική αδιαφορία ή απάθεια.

Ένα περιστατικό που θυμίζει νευρολογική πάθηση χωρίς όμως να πληροί τα κριτήρια διάγνωσης. Όπως η απώλεια ισορροπίας ή αστάθεια, δυσκολία στην κατάποση και διπλωπία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις