Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σάλος με τον Πολάκη: Για βάναυση θεσμική εκτροπή μιλά ο Στουρνάρας – Ζητά την παρέμβαση Τσίπρα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σάλος με τον Πολάκη: Για βάναυση θεσμική εκτροπή μιλά ο Στουρνάρας – Ζητά την παρέμβαση Τσίπρα

Σάλο έχει προκαλέσει η πρωτοφανής κίνηση του Παύλου Πολάκη να μαγνητοφωνήσει συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα και μάλιστα να την μοιράσει σε φιλικό προς την κυβέρνηση site Αφορμή, ο έλεγχος της ΤτΕ στο δάνειο Πολάκη από την Attica Bank. Μια ενέργεια παράνομη, δεδομένου ότι η ηχογράφηση έγινε χωρίς την «ρητή συναίνεση» του διοικητή της […]

Γιάννης Στουρνάρας για δάνειο Πολάκη

Σάλο έχει προκαλέσει η πρωτοφανής κίνηση του Παύλου Πολάκη να μαγνητοφωνήσει συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα και μάλιστα να την μοιράσει σε φιλικό προς την κυβέρνηση site

Αφορμή, ο έλεγχος της ΤτΕ στο δάνειο Πολάκη από την Attica Bank.

Μια ενέργεια παράνομη, δεδομένου ότι η ηχογράφηση έγινε χωρίς την «ρητή συναίνεση» του διοικητή της ΤτΕ.

Εξίσου παράνομη είναι εξάλλου και η αθέμιτη χρήση της πληροφορίας από τρίτους. Για όλες αυτές τις πρακτικές ο νομοθέτης έχει προβλέψει συγκεκριμένες ποινές.

Το άρθρο 272 «Παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας» του Ποινικού Κώδικα 

«1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δημόσια ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

3. Όποιος αθέμιτα κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή».

Η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα

Για την ηχογράφηση πήρε θέση ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ανέφερε ότι θεώρησε πως ο συνομιλητής του αστειεύεται όταν του είπε ότι τον καταγράφει.

Ανέφερε, επίσης, πως είπε στον κ. Πολάκη πως «εγώ κύριε δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα αποσπάσματα της συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως δεν περιλαμβάνονται ούτε τα μισά απ’ όσα διημείφθησαν, υπονοώντας ότι ο κ. Πολάκης «προσάρμοσε» κατά το δοκούν τη συνομιλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνομιλία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και του εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.

Η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Δείτε ακόμη:

Παύλος Πολάκης

Πολάκης: «Πιείτε την πορτοκαλάδα σας – Κύριε Αρχιτραπεζίτα θα έρθω σε 3 μέρες»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις