Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Η δίαιτα Ornish είναι η καλύτερη για την καρδιά
ΥΓΕΙΑ

Η δίαιτα Ornish είναι η καλύτερη για την καρδιά

  Κατά καιρούς γράφονται και “κυκλοφορούν” ένα σωρό ιδέες για δίαιτες και απώλεια βάρους. Όμως η δίαιτα Ornish είναι μία από τις καλύτερες δίαιτες για την καρδιά. Ο Αμερικανός καρδιολόγος Ντιν Ορνις έχει αναπτύξει μια ειδική διατροφή, με την οποία όχι μόνο σας βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Πρόκειται για μια χορτοφαγική δίαιτα πλούσια […]

 

Κατά καιρούς γράφονται και “κυκλοφορούν” ένα σωρό ιδέες για δίαιτες και απώλεια βάρους. Όμως η δίαιτα Ornish είναι μία από τις καλύτερες δίαιτες για την καρδιά.

Ο Αμερικανός καρδιολόγος Ντιν Ορνις έχει αναπτύξει μια ειδική διατροφή, με την οποία όχι μόνο σας βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Πρόκειται για μια χορτοφαγική δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και ελάχιστα λιπαρά, που ισχυρίζεται ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Ο καρδιολόγος που πρότεινε αυτή τη δίαιατα τονίζει ότι για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια με υγεία, πρέπει να αποφεύγουμε όλων των ειδών τα λίπη, τα ζωικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, αλλά και τα θαλασσινά. Δίνει έμφαση στο να τρώει κανείς θρεπτικά επιλέγοντας φρούτα, λαχανικά, ασπράδια αυγού και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα όσπρια αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνων και στην κατανάλωσή τους δεν υπάρχει περιορισμός.

Η δίαιτα Ornish απαγορεύει το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά. Επίσης απαγορεύεται οποιοδήποτε έλαιο, μαργαρίνη, μαγιονέζα και τα τυριά.

Ο γιατρός συμπληρώνει πως δεν επιτρέπονται το αλκόολ, τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με λιπαρά και τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Επίσης τους κρόκους αυγών, το αβοκάντο και τις ελιές.

Οσον αφορά την άσκηση, η δίαιτα Ornish τονίζει ότι οι αερόβιες δραστηριότητες είναι οι καλύτερες για το σώμα. Επίσης δίνει έμφαση στη διαχείριση του άγχους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με γιόγκα, βαθιές αναπνοές και διαλογισμό.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη. Με άλλα λόγια υποστηρίζουν πως η σωστή διατροφή επιβάλλεται να τηρεί ισορροπία. Με άλλα λόγια χρειάζεσαι τόσο τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, όσο και τους υδατάνθρακες.

Η δίαιτα Ornish είναι ξεκάθαρα μια διατροφή που θα αγαπηθεί από τους χορτοφάγους. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις