Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προ των πυλών ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα – Και μετά, στις κάλπες…
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα – Και μετά, στις κάλπες…

Θέμα χρόνου είναι πλέον ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά θα περάσει όπως φαίνεται μέσα από τις μικρές αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Τουλάχιστον δυο στελέχη από τον […]

ανασχηματισμός-Αλέξης-Τσίπρας.jpg

Θέμα χρόνου είναι πλέον ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες

Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά θα περάσει όπως φαίνεται μέσα από τις μικρές αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Τουλάχιστον δυο στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς αναμένεται να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι αλλαγές αφορούν, όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκηςκαθώς η Κατερίνα Νοτοπούλου κατεβαίνει για υποψήφια δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη, την θέση του Νάσου Ηλιόπουλου στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης αφού ο υφυπουργός διεκδικεί τον δήμο της Αθήνας, και την θέση του υπουργού Εξωτερικών καθώς το είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι πληροφορίες λένε ότι για το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ο πρωθυπουργός θα επιλέξει κάποιον από τους βουλευτές του κόμματος του που πολιτεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε υπουργό ενώ υπάρχει πιθανότητα το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να γίνει αυτόνομο υπουργείο και να το αναλάβει ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν.

Ο Σωτήρης Βαλντέν εντάσσεται στο άνοιγμα που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπας προς τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Πρόκειται για γνωστό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς ενώ σήμερα είναι καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών  κι είναι από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα αρθρογράφησε υπέρ της αποφασιστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ να επιλύσει το θέμα.

Ακούγονται επίσης τα γνωστά ονόματα όπως των Νίκου Μπίστη και Γιάννη Ραγκούση για έναν υπουργικό θώκο.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η διακήρυξη των ευρωεκλογών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη συνεδρίαση της Κ.Ε που αναμένεται να λάβει χώρα το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Η διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για τριπλές εκλογές

Το σενάριο να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί στις 26 Μαΐου είναι υπό εξέταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα μεταφερθεί στις 2 Ιουνίου.

Υπάρχει μια “έξυπνη” τροπολογία που έφεραν την τελευταία στιγμή, κατά την ψήφιση του «Κλεισθένη», το περασμένο καλοκαίρι, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με αυτήν, «κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019».

Συνεπώς, δεδομένο θεωρείται πως ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου κι ο β’ γύρος θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου.

Αυτό δήλωσε πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα θεσμικά και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό των ετεροδημοτών ή της μηχανογραφικής κάλυψης των εκλογών, μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν ακόμη κι αν υπάρξει ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το Μάιο.

Κάτι που συνιστά καθαρά πολιτική απόφαση, αλλά φαίνεται πως είναι το μόνο σενάριο που μπορεί να ευνοήσει στρατηγικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις