Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

07

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Τσουκάτος για Siemens: “Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκάτος για Siemens: “Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό”

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του για την υπόθεση Siemens, ο Θεόδωρος Τσουκάτος κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι τον χρησιμοποίησε ως μαύρο πρόβατο, ενώ “αθωώνει” τον Κώστα Σημίτη. Το πρώην ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με 1 εκατομμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τη Siemens, το 1999. Χρήματα, που σύμφωνα με τον […]

Τσουκάτος για την υπόθεση Siemens Το ΠΑΣΟΚ θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του για την υπόθεση Siemens, ο Θεόδωρος Τσουκάτος κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι τον χρησιμοποίησε ως μαύρο πρόβατο, ενώ “αθωώνει” τον Κώστα Σημίτη.

Το πρώην ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με 1 εκατομμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τη Siemens, το 1999.

Χρήματα, που σύμφωνα με τον ίδιο κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρία με το τότε κυβερνών κόμμα»

“Το ΠΑΣΟΚ μου χρωστάει μια συγγνώμη”

Ο κ. Τσουκάτος ζήτησε «συγγνώμη» από τους πολίτες και τους ψηφοφόρους, αλλά και απαίτησε και τη “συγνώμη” από την ηγεσία του κόμματος για τη στάση που τήρησε απέναντί του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στην απολογία του:

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα.

Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας.

Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

“Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο”

Συνεχίζοντας την απολογία του ο κ. Τσουκάτος ανέφερε πως όταν ενημέρωσε τους κυρίους Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση.

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν.

Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λαμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία.

Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

“Τα χρήματα ήρθαν μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ”

Ο κ. Τσουκάτος μίλησε και για την επαφή του με το στέλεχος της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στην απολογία του πως αυτή ξεκίνησε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Χριστοφοράκος του ζήτησε να συμμετάσχει στις καμπάνιες αυτές.

Εν τέλει τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens.

«Tα χρήματα ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες – όπως κατέθεσαν – τα μέτρησαν και τα πήραν», ανέφερε ο κ. Τσουκάτος.

Επιπλέον, επισήμανε πως συνάντησε τον κ. Χριστοφοράκο τρεις φορές το 1997, τέσσερις το 1998 και δύο το 1999.

Έκτοτε δηλώνει πως δεν είχαν καμία επαφή.

“Γνώριζε το ΠΑΣΟΚ, δεν γνώριζε ο Σημίτης”

Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

Θ. Τσουκάτος: Στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Θ. Τσουκάτος: Βεβαίως. Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα. Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν .

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Θ. Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Άλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Θ. Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

“Παράλογο να με εμπλέκουν στη σύμβαση με τον ΟΤΕ”

Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, ο Θ. Τσουκάτος δωροδόκησε με το το 1. εκατ. μάρκα από τη Siemens άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ.

Στόχος φαίνεται πως ήταν να πάρει η Siemens την περίφημη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Αντικρούοντας όσα του καταλογίζονται ο ίδιος ανέφερε: «Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις.

Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ, και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους;

Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση».

“Κανείς δεν θέλει να ερευνήσει τη χρηματοδότηση των κομμάτων”

Ακόμη, κατά την διάρκεια της απολογίας του ο Θ. Τσουκάτος ανέφερε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες.

Αυτό αποτελούσε και αποτελεί, όπως είπε, πάγια πρακτική: «Κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Θ. Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Θ. Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

“Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά”

Τέλος, σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Θ. Τσουκάτος εμφανώς συγκινημένος ανέφερε: «Τους έδωσα πληρεξούσιο στην εξεταστική στη Βουλή να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου.

Με ρώτησε η μάνα μου, «ποιοι λογαριασμοί στο εξωτερικό παιδί μου»; Δεν έψαξαν τίποτα. Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο.

Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Για να πληρώσω την δικαστική εγγύηση πήρα δάνειο.

Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος.”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις