Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / ΣΥΡΙΖΑ: Απειλούν να μην ψηφίσουν τις ίδιες τους τις προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 32
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλούν να μην ψηφίσουν τις ίδιες τους τις προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 32

Πρωτοφανής διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, με εκατέρωθεν καταγγελίες για πονηριές και τακτικισμούς. Αφορμή ήταν ο αιφνιδιασμός στον οποίο προέβη η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας για το άρθρο 32. Πρόκειται για την πρόταση που προβλέπει […]

ΣΥΡΙΖΑ Απειλούν να μην ψηφίσουν τις ίδιες τους τις προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 32

Πρωτοφανής διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, με εκατέρωθεν καταγγελίες για πονηριές και τακτικισμούς.

Αφορμή ήταν ο αιφνιδιασμός στον οποίο προέβη η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας για το άρθρο 32.

Πρόκειται για την πρόταση που προβλέπει την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλης λόγω αδυναμίας  εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κίνηση είχε ως στόχο να διατηρήσει την κυβερνητική σταθερότητα σε περίπτωση που το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ βρει την ευκαιρία να εκβιάσει βουλευτικές εκλογές με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ.

“Μπορεί και να απέχουμε από την ψηφοφορία”

Διά στόματος Κατρούγκαλου ήρθε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προειδοποίησε ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να απέχουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του άρθρου 32, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για πονηριές της ΝΔ.

«Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32, αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Το κάνει αυτό η Νέα Δημοκρατία για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 ψήφους και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151.

Εάν το κάνει τελικά αυτό η Νέα Δημοκρατία, τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του.

Με την εξέλιξη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει με πρωτοφανή τρόπο την αναθεώρηση.

Αρνείται να ψηφίσει ένα άρθρο που ο ίδιος πρότεινε να αναθεωρηθεί, και ο ίδιος διατύπωσε το περιεχόμενο του, μόνο και μόνο για να μη δώσει τη δυνατότητα σε μια επόμενη κυβέρνηση να το αναθεωρήσει με τη δική της πολιτική λογική.

“Αυτοεξευτελισμός η στάση του ΣΥΡΙΖΑ”

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν τα ακόλουθα, όταν έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Κατρούγκαλου.

«Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται εάν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους»

Μπαρούτι μυρίζει το κλίμα μεταξύ των κομμάτων

Η ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μεγάλη ήδη από την έναρξη της συζήτησης, όταν φάνηκε ξεκάθαρα η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής του Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε, αν χρειαστεί, η παρούσα Βουλή να δεσμεύσει το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων.

Επικαλούμενος την απόφαση 11/2003 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτής της Βουλής είναι δεσμευτική.

Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στήριξη διακεκριμένων συνταγματολόγων υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι «καινοφανές και αστήρικτο».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί τις αποφάσεις του λαού”

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η διήμερη συζήτηση, με την Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «περιφρονεί τον λαϊκό παράγοντα».

Το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως, εάν η παρούσα Βουλή είναι δεσμευτική για τη μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί από τις επόμενες εκλογές δεν θα έχει λόγο.

«Η πρώτη αναθεωρητική Βουλή έχει αρμοδιότητα να προσδιορίσει την ανάγκη αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων.

Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς καμία κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης προτείνουσας Βουλής και άλλα να λέει στην πρώτη Βουλή κι άλλη στη δεύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο εισηγητής της ΝΔ υπενθύμισε ότι θα μεσολαβήσουν εκλογές οι οποίες θα καθορίσουν την πλειοψηφία της επόμενης Βουλής.

«Και η επόμενη Βουλή επιτελεί την αναθεώρηση της λαϊκής επιλογής», υπογράμμισε.

Θα απέχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι να μη συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους καμία πρόταση αναθεώρησης.

Στόχο του αποτελεί το να μην επιτραπεί στην επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε αναθεώρηση με 151 θετικές ψήφους.

Για τον λόγο αυτό στην ψηφοφορία της Πέμπτης από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΣΥ θα ψηφίσει μόνο ο ίδιος ο κύριος Λοβέρδος, ενώ οι υπόλοιποι θα απέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι την άποψη ότι καμία πρόταση δεν πρέπει να λάβει 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή, είχε εκφράσει πρώτος ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις