Σκόπια: Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές

ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου για την ΠΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Για τις 5 Μαΐου ο δεύτερος γύρος, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιος. Η θητεία του σημερινού Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου. Τα μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις εσωτερικές διαδικασίες για […]

08.02.2019 | 20:22

Προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου για την ΠΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Για τις 5 Μαΐου ο δεύτερος γύρος, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιος.

Η θητεία του σημερινού Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

Τα μεγαλύτερα κόμματα στη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις εσωτερικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων τους.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE θα αναδείξει τον υποψήφιο του σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Συνολικά, εννέα υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος. Ωστόσο, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (64 ετών) και ο βουλευτής Βλάτκο Γκιόρτσεφ (41 ετών).

Το κυβερνών κόμμα “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ως επικρατέστεροι υποψήφιοι του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι και ο εθνικός συντονιστής της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος αυτού και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, όμως ηττήθηκε από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας του SDSM με το συγκυβερνόν αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με κοινό υποψήφιο.

Στην περίπτωση αυτή, ίσως η λίστα των υποψηφίων να μεταβληθεί.

Exit mobile version