Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τιραμισού που θα σε “ανεβάσει ψηλά”!
PLUS

Τιραμισού που θα σε “ανεβάσει ψηλά”!

Τιραμισού (tiramisù) στα Ιταλικά σημαίνει “ανέβασέ με”. Όνομα που δόθηκε στο γλυκό, λόγω της ενέργειας του καφέ σε συνδυασμό με την ηδονή της συνολικής γευστικής εμπειρίας που προσφέρει. Ενώ η προέλευση είναι παλιά, η συνταγή τιραμισού άρχισε να γίνεται δημοφιλής στη δεκαετία του 60 χωρίς κάποιος να έχει καταγράψει την ΜΙΑ αυθεντική εκδοχή της. Και […]

Τιραμισού (tiramisù) στα Ιταλικά σημαίνει “ανέβασέ με”.

Όνομα που δόθηκε στο γλυκό, λόγω της ενέργειας του καφέ σε συνδυασμό με την ηδονή της συνολικής γευστικής εμπειρίας που προσφέρει.

Ενώ η προέλευση είναι παλιά, η συνταγή τιραμισού άρχισε να γίνεται δημοφιλής στη δεκαετία του 60 χωρίς κάποιος να έχει καταγράψει την ΜΙΑ αυθεντική εκδοχή της.

Και έτσι ενώ δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι έχω την μια και μοναδική αυθεντική συνταγή που βγάζει “το καλύτερο τιραμισού του κόσμου”, είμαι σίγουρη ότι η συνταγή αυτή βγάζει υπέροχο τιραμισού, ένα απ’ τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ.

Υλικά (για ένα ταψί 36 εκ ):

36 σαβαγιάρ (ανάλογα βέβαια με το δικό σας σκεύος)

750 γρ. τυρί μασκαρπόνε (3 συσκευασίες)

2 κρόκοι αυγού

100 γρ. ζάχαρη

80 ml γλυκό κόκκινο κρασί

150 ml καφέ espresso = 3 φλιτζανάκια lungo από κάποιο δυνατό χαρμάνι όπως ristretto

¼ κ.γ. αλάτι

25 γρ. πούδρα κακάο

150 γρ. κρέμα γάλακτος

Παρασκευή:

1. Ετοιμάζετε τρεις εσπρέσο lungo και τους ρίχνετε σε ένα ορθογώνιο σκεύος. Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε. Τα αφήνετε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία και ετοιμάζετε τη κρέμα.

2. Χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα με χλωμό χρώμα.

3. Ρίχνετε στο μείγμα ένα-ένα τα μασκαρπόνε και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να μαλακώσει και να είναι παχύρρευστο.

4. Προσθέτετε το αλάτι, 2 κουταλιές απ’ το μείγμα καφέ και κρασί και την κρέμα γάλακτος και χτυπώντας με το σύρμα τα φέρνετε σε μια σχετικά ρευστή υφή.

5. Επιλέγετε ένα όμορφο σκεύος απ’ όπου θα σερβίρετε το τιραμισού. Παίρνετε ένα-ένα τα σαβαγιάρ, τα βουτάτε στιγμιαία στο υγρό μείγμα καφέ-κρασιού, ώστε το υγρό να απορροφηθεί κατά το 1/3 του ύψους τους και τα τοποθετείτε στοιχισμένα μέσα στο ταψί.

Αφού καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού με σαβαγιάρ, με ένα κουτάλι τα μουλιάζετε και από πάνω με φειδώ ώστε να μην έχουν πλαδαρή και υδαρή αίσθηση, όταν το τιραμισού θα είναι πλέον έτοιμο.

6. Απλώνετε από πάνω τους τη μισή κρέμα και την ισιώνετε, ώστε να καλύψει όλα τα σαβαγιάρ.

7. Βάζετε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν και δεύτερη σειρά σαβαγιάρ, βουτηγμένα ελαφρά στο μείγμα καφέ- κρασιού, τους ρίχνετε το υγρό από πάνω με κουτάλι και τα καλύπτετε με την υπόλοιπη κρέμα.

8. Πασπαλίζετε την σκόνη κακάο πάνω απ’ όλη την επιφάνεια της κρέμας, κλείνετε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.

 

Καλή απόλαυση!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις