Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο Αλέξης Τσίπρας στη Χάλκη – Η ομιλία, η ξενάγηση, η δεντροφύτευση και το κερί (pics – vids)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Χάλκη – Η ομιλία, η ξενάγηση, η δεντροφύτευση και το κερί (pics – vids)

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η θεολογική σχολή της Χάλκης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του μετά την ξενάγησή του στους χώρους της σχολής το μεσημέρι της Τετάρτης. Παράλληλα τόνισε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, συμφωνίας ή συναλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τα συμφέροντα τα […]

Χάλκη-Αλέξης-Τσίπρας-1-1.jpg

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η θεολογική σχολή της Χάλκης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του μετά την ξενάγησή του στους χώρους της σχολής το μεσημέρι της Τετάρτης.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, συμφωνίας ή συναλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τα συμφέροντα τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά».

«Έχω την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ το κατώφλι του κτηρίου θα είναι με τον πρόεδρο Ερντογάν για μια λαμπρή ημέρα χαράς για την επανέναρξη της λειτουργίας της σχολής της Χάλκης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Θέλω να παραδεχθώ ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του οικουμενικού πατριαρχείου

Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη την ημέρα που τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που σε αυτές τις αίθουσες θα υπάρξουν ξανά χαρούμενα γέλια μαθητών».

«Θα είναι απόδειξη ότι είμαστε κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλο αλλά απέναντι στον εαυτό μας και τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ πέραν της ιστορικότητας της επίσκεψης που συμπίπτει με μια ιστορική στιγμή είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία όλων ημών στη Χάλκη δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά αντικείμενο ελπίδας χαράς και θετικής ενέργειας από τους απλούς πολίτες τους Τούρκους αυτούς του τόπου» συνέχισε ο Αλέξης Τσιπρας.

Αναφερόμενος, δε, στο μήνυμα που θέλησε να στείλει με την παρουσία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι ότι «η επαναλειτουργία της σχολής δεν θα αποτέλεσε αντικείμενο διχόνοιας ή διενέξεων αλλά πηγή αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς.

Πιστεύω βαθύτατα ότι η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο τόσο και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική στην Τουρκία δεν πρέπει ν’ αποτελούν πεδίο εντάσεων αλλά γέφυρες για τους λαούς μας».

Παρόμοια ευχή διατύπωσε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού

Πριν περάσουν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας ο πρωθυπουργός άναψε ένα κερί

Ο Αλέξης Τσίπρας φύτεψε συμβολικά ένα δέντρο στον κήπο της Θεολογικής Σχολής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις