Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς θα “σβήνεις” τα ίχνη σου από το διαδίκτυο, για να είσαι πάντα ασφαλής
PLUS

Πώς θα “σβήνεις” τα ίχνη σου από το διαδίκτυο, για να είσαι πάντα ασφαλής

Με τόσα που ακούμε συνεχώς, το να περιορίσουμε την έκθεση μας στο διαδίκτυο είναι αναγκαίο κακό. Πώς όμως θα κάνετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο όσο πιο διακριτική γίνεται; Δείτε εδώ μερικούς απλούς τρόπους, που δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις. Facebook Αν θέλετε απλώς να περιορίσετε τον κύκλο των ανθρώπων που θα βλέπουν τις δημοσιεύσεις σας, […]

διαδίκτυο

Με τόσα που ακούμε συνεχώς, το να περιορίσουμε την έκθεση μας στο διαδίκτυο είναι αναγκαίο κακό.

Πώς όμως θα κάνετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο όσο πιο διακριτική γίνεται;

Δείτε εδώ μερικούς απλούς τρόπους, που δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις.

Facebook

Αν θέλετε απλώς να περιορίσετε τον κύκλο των ανθρώπων που θα βλέπουν τις δημοσιεύσεις σας, θα πρέπει να κάνετε τις σχετικές αλλαγές στις Ρυθμίσεις και εργαλεία απορρήτου του λογαριασμού σας.

Από εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε άλλα αν θα εμφανίζονται στη σελίδα οι δημοσιεύσεις άλλων στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα, να ορίσετε ποιοι μπορούν να βλέπουν τις δημοσιεύσεις σας και αν θέλετε οι μηχανές αναζήτησης που λειτουργεί εκτός του Facebook να δείχνουν σε όσους σας αναζητούν τη σελίδα σας στο κοινωνικό δίκτυο. Συνολικά οι ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook είναι πολλές και θα πρέπει να τους δώσετε αρκετή προσοχή για να δείτε τι σας ταιριάζει και τι όχι.

Αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο διαγραφής από το Facebook θα πρέπει να έχετε υπόψιν πως μπορεί κατά λάθος να επηρεάσετε τη λειτουργικότητα άλλων εφαρμογών που μπορεί να χρησιμοποιείτε.

Twitter

Το Twitter έχει ένα λίγο διαφορετικό μηχανισμό, αφού όλες οι βασικές ρυθμίσεις βρίσκονται σε μία σελίδα στην ενότητα «Απόρρητο και ασφάλεια». Εδώ, θα μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να δίνετε την πληροφορία της τοποθεσίας σας και αν άλλοι θα σας επισημαίνουν με ετικέτα στις φωτογραφίες τους.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η ενότητα με τίτλο «Τα δεδομένα του Twitter σας» όπου μπορείτε να μάθετε πάνω κάτω τι ξέρει το Twitter για εσάς και ποια σημεία έχετε επισκεφθεί, ποιες εφαρμογές και συσκευές έχετε χρησιμοποιήσει. Σταθείτε, γίνεται και λίγο πιο τρομακτικό.

Υπάρχει και η περιοχή με τίτλο «Εξατομίκευση και δεδομένα» με ρυθμίσεις για το είδος των διαφημίσεων που θα βλέπετε στην πλατφόρμα του Twitter αλλά και για το αν τα δεδομένα σας θα κοινοποιούνται σε συνεργαζόμενες εταιρείες.

Google

Αν διατηρείτε λογαριασμό σε μία από τις υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail για παράδειγμα, θα πρέπει να πάτε στη διεύθυνση και να ελέγξετε τις προσωπικές σας πληροφορίες και τα δεδομένα που έχει αποθηκεύσει η Google από προηγούμενες αναζητήσεις σας, καθώς και το ιστορικό των περιηγήσεων σας.

Στην ίδια ενότητα θα διαπιστώστε επίσης αν το Google καταγράφει φωνητικές εντολές σας και αν αποθηκεύει το ιστορικό των σημείων που έχετε επισκεφθεί. Στις υπόλοιπες επιλογές, καλό είναι να διασφαλίσετε πως δεν μοιράζεστε πληροφορίες για το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεστε με άλλα πρόσωπα και καθορίστε ποιες προσωπικές πληροφορίες θα βλέπουν οι άλλοι χρήστες.

Ρυθμίστε τον browser σας

Σε πρώτη φάση να ρυθμίσετε τον browser σας καταλλήλως ώστε οι ιστότοποι και οι σελίδες που επισκέπτεστε να μην προχωρούν στον εντοπισμό σας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως ο εντοπισμός θα σταματήσει, διότι εναπόκειται στην όρεξη κάθε ιστοτόπου να ικανοποιήσει το αίτημά σας.

Η λύση του VPN

Ένα επιπλέον μέτρο προστασίας είναι να προκαλέσετε σύγχυση σε όποιον θα ήθελε να γνωρίζει τις διαδικτυακές σας συνήθειες. Μία δυνατότητα απόκρυψης των κινήσεών σας μπορεί να γίνει μέσω των «εικονικών ιδιωτικών δικτύων» γνωστά και ως Virtual Private Networks ή VPN. Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται κατά κανόνα μόνο σε συνδρομητές και σας εμφανίζουν να συνδέεστε στο διαδίκτυο από άλλο σημείο αντί του πραγματικού.

Έτσι, μπορεί για παράδειγμα να βρίσκεστε στο κέντρο της Αθήνας αλλά για το υπόλοιπο Internet να μοιάζει πως συνδέεστε από την Πράγα ή το Αμβούργο για παράδειγμα.

Αυτό δημιουργεί πάντως ένα μικρό πρόβλημα σε online υπηρεσίες που κρίνουν από τη γεωγραφική σας θέση οι οποίες μπορεί να σας εμφανίσουν σελίδες γραμμένες στα τσεχικά ή τα γερμανικά, ενώ η ταχύτητα της σύνδεσής σας θα μειωθεί.

Η επιλογή του Tor

Η μέχρι στιγμής πιο προηγμένη λύση για την προστασία του απορρήτου σας και η οποία ξεπερνά τις προηγούμενες ήπιες προσεγγίσεις, είναι να επιλέξετε την πλατφόρμα Tor. Πρόκειται για μία λύση λογισμικού που υπόσχεται ασφάλεια, καθώς κρυπτογραφεί την επικοινωνία που μπορεί να έχετε με άλλους χρήστες. Βεβαίως δεν εγγυάται απόλυτη ασφάλεια, ωστόσο προσφέρει προστασία από τα αδιάκριτα μάτια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις