Δύο νεκροί από τον ιό της γρίπης στον Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νεκροί από τον ιό της γρίπης στον Βόλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Δύο άνδρες ηλικίας 73 ετών άφησαν την τελευταία τους πνοή εξ αιτίας επιπλοκών της γρίπης Η1Ν1. Και οι δύο εκλιπόντες αντιμετώπιζαν καρδιολογικά προβλήματα.  Ανησυχία έχει προκληθεί στον Βόλο, εξ αιτίας του θανάτου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, δύο ηλικιωμένων ανθρώπων από τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου του Βόλου, όπως […]

04.02.2019 | 17:53

Δύο άνδρες ηλικίας 73 ετών άφησαν την τελευταία τους πνοή εξ αιτίας επιπλοκών της γρίπης Η1Ν1. Και οι δύο εκλιπόντες αντιμετώπιζαν καρδιολογικά προβλήματα. 

Ανησυχία έχει προκληθεί στον Βόλο, εξ αιτίας του θανάτου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, δύο ηλικιωμένων ανθρώπων από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Οι ασθενείς νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου του Βόλου, όπως ανακοίνωσε αργά το μεσημερι, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Παύλος Μαλινδρέτος.

Παράλληλα, χθες μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου και εισήχθη αμέσως στην ΜΕΘ μία 45χρονη γυναίκα.

Η γυναίκα υπέφερε από λοίμωξη του αναπνευστικού και εμφάνιζε τα συμπτώματα του ιού Η1Ν1.

Αφού ελέγχθηκαν δείγματά της, διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από το ιό της γρίπης Η1Ν1, σύμφωνα με τον διοικητή του «Αχιλλοπούλειου» Μ. Δραμητινό, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο νοσηλεύονται παράλληλα δύο ακόμη άτομα που έχουν προσβληθεί από την γρίπη Η1Ν1.

Ευτυχώς, η υγεία του ενός, ηλικίας 45 ετών, εξελίσσεται θετικά. Ο ασθενής νοσηλευόταν για πολλές ημέρες διασωληνωμένος στην ΜΕΘ.

Τώρα, βρίσκεται νοσηλευόμενος στην Α’ Παθολογική του Νοσοκομείου.

Η άλλη περίπτωση αφορά επίσης έναν ενήλικα άνδρα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του ίδιου Νοσοκομείου, όπως διευκρίνησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δραμητινός

Μέχρι τώρα έχουν εμφανισθεί αρκετά περιστατικά του ιού Η1Ν1 στην περιοχή της Μαγνησίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάσθηκε η νοσηλεία στην ΜΕΘ του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου του Βόλου.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί σε εμβόλια

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, υπογραμμίζεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.

Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%).

Επιπλέον, προσθέτει  ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και αναμένεται η συνέχιση της τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες.

Έως σήμερα, το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Επιπλέον προληπτικά μέτρα

Η ίδια εγκύκλιος σημειώνει πως επιπλέον μέτρα για να αποφύγουμε τη γρίπη είναι:

  • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Για τους ασθενείς: η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
  • Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
  • Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Exit mobile version