Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τελειώνει σήμερα το τελεσίγραφο στον Μαδούρο – Χάος στους δρόμους, πρόταση “ντρίμπλα”
ΚΟΣΜΟΣ

Τελειώνει σήμερα το τελεσίγραφο στον Μαδούρο – Χάος στους δρόμους, πρόταση “ντρίμπλα”

Εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων στον Νικολάς Μαδούρο Αν και του ζήτησαν προεδρικές εκλογές, ο ίδιος πρότεινε βουλευτικές, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο. Έξι χώρες -Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βρετανία- είχαν διαμηνύσει στον Μαδούρο ότι έχει προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές, ειδάλλως θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον […]

Μαδούρο Βενεζουέλα εκλογές

Εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων στον Νικολάς Μαδούρο

Αν και του ζήτησαν προεδρικές εκλογές, ο ίδιος πρότεινε βουλευτικές, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.

Έξι χώρες -Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βρετανία- είχαν διαμηνύσει στον Μαδούρο ότι έχει προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές, ειδάλλως θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό.

Όμως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, έριξε χθες στο «τραπέζι» την ιδέα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί ένα κοινοβούλιο στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας αξιώνοντας από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να παραδώσει την εξουσία στον  Χουάν Γκουαΐδό, ο οποίος δήλωσε ότι «η αλλαγή στη χώρα είναι πολύ, πολύ κοντά».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γκουαΐδό, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνοικία Λας Μερσέδες.

«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» φώναζε το πλήθος, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, ενώ στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν συνθήματα όπως «Οι Βενεζουελάνοι πεθαίνουν από την πείνα ελλείψει τροφίμων και φαρμάκων: Μαδούρο, δολοφόνε!».

https://twitter.com/ThomasVLinge/status/1091760756322959360

Αποτέλεσμα εικόνας για VENEZOUELA

Χουάν Γκουαϊδό: Έρχεται ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, δήλωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας «αποφασιστικής σημασίας» για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο.

Από μια εξέδρα μπροστά από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την άφιξη μέσα στις επόμενες ημέρες ανθρωπιστικής βοήθειας, που προορίζεται για τη χώρα, στα σύνορα με την Κολομβία, στη Βραζιλία και σ’ ένα «νησί της Καραϊβικής» και ζήτησε από τον στρατό να την αφήσει να περάσει στη χώρα.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να είμαστε ελεύθεροι, μέχρι το τέλος του σφετερισμού», δήλωσε ο 35χρονος Γκουαϊδό, ντυμένος με σκούρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο. «Ναι, μπορεί να γίνει!», του απαντούσε το πλήθος.

Προβλέποντας ότι ο Φεβρουάριος «θα έχει αποφασιστική σημασία», κάλεσε τους οπαδούς του να μην σταματήσουν την πίεση, με μια νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Νεολαίας στη Βενεζουέλα.

Μια άλλη κινητοποίηση που συνδέεται με τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για VENEZOUELA Αποτέλεσμα εικόνας για VENEZOUELA

Η πρόταση για βουλευτικές εκλογές

Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από εκεί, στο κέντρο του Καράκας, ο Νικολάς Μαδούρο επανεμφανίσθηκε δημόσια για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες.

Δήλωσε πως είναι υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέσα στη χρονιά, τη στιγμή που ακριβώς το κοινοβούλιο είναι ο μοναδικός θεσμός που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η εντολή των βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στα τέλη του 2015, διαρκεί από τον Ιανουάριο 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2021. Και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά στα τέλη του 2020.

Για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «μακάβριο σχέδιο» των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, καλώντας τους πολιτοφύλακες, ένα σώμα που αποτελείται από πολίτες, να ενωθούν με τον στρατό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις