Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / “Μου ξέφυγε”: Έξαλλος ο Τσίπρας με τη δήλωση Δραγασάκη, επιχειρεί να τα “μαζέψει” ο υπουργός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Μου ξέφυγε”: Έξαλλος ο Τσίπρας με τη δήλωση Δραγασάκη, επιχειρεί να τα “μαζέψει” ο υπουργός

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη να αναστατώνει εκ νέου τις αγορές Μέχρι χθες η λέξη ανακεφαλαιοποίηση ήταν ταμπού όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους τραπεζίτες, με τον Γιάννη Στουρνάρα μάλιστα να μην “ψελλίζει” καν τη λέξη. Δήλωση-βόμβα από Δραγασάκη: Οι τράπεζες μπορεί […]

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΟΥΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη να αναστατώνει εκ νέου τις αγορές

Μέχρι χθες η λέξη ανακεφαλαιοποίηση ήταν ταμπού όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους τραπεζίτες, με τον Γιάννη Στουρνάρα μάλιστα να μην “ψελλίζει” καν τη λέξη.

Δήλωση-βόμβα από Δραγασάκη: Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση

Οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε επίπεδα που λίγο απέχουν από τα χαρακτηριστούν αστεία, το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά δεν λειτουργεί στην Ελλάδα. Οι μετοχές μόνο σε ένα μήνα έχουν χάσει κεφαλαιοποίηση πάνω από 500 εκατομμύρια και οι τιμές των μετοχών, ο σχετικό δείκτης έχει υποχωρήσει 13,5%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι σχεδόν το 1/3 της κεφαλαιοποίησης που έχει στο ελληνικό χρηματιστήριο η Coca Cola.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έρχεται η δήλωση Δραγασάκη που λέει ότι αν δεν λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Πώς θα πλήρωναν οι πολίτες 

Ο ένας είναι να γίνει κούρεμα καταθέσεων, όπως άλλωστε προβλέπεται σε περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση και ο άλλος να χρειαστούν κρατικά χρήματα ώστε να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες.

Οι καταθέσεις που έχουν μείνει στα τραπεζικά γκισέ είναι λίγες και αυτό που ενδεχομένως θα προσφέρουν θα είναι απείρως μικρότερο από αυτό που θα χάσει το τραπεζικό σύστημα.

Το ΔΝΤ είχε ζητήσει να προβλεφθούν χρήματα περίπου 10 δις για τις τράπεζες, σε ενδεχόμενη ανάγκη για κεφαλαιακή ένεση, κάτι που απορρίφθηκε και ταυτόχρονα προληπτική γραμμή πίστωσης για τις ανάγκες του δημοσίου που και αυτό απορρίφθηκε.

Σήμερα η χώρα μπορεί να διαθέτει τα χρήματα, από το μαξιλάρι, αλλά αν τα χρησιμοποιήσει θα σημάνει ότι επιστρέφει η χώρα στην ανάγκη των δανειστών.

Άρα απομένει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, κάτι που μοιάζει δύσκολο για την ώρα.

«Μου ξέφυγε και το είπα»

Σύμφωνα με το Cnn.gr αυτή ήταν η δικαιολογία του Γιάννη Δραγασάκη στον πρωθυπουργό, ο οποίος έγινε έξαλλος όταν άκουσε τον αντιπρόεδρό του και υπουργό Οικονομίας να λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και πως οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Πιο έξαλλος είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης που είναι αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και είναι επιφορτισμένος με το νέο νόμο «Κατσέλη», που πρόκειται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.

Μάλιστα, μετά την αναφορά του κ. Δραγασάκη ο κ. Φλαμπουράρης ακύρωσε μεγάλη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει για χθες με τραπεζίτες την οποία επαναπρογραμματίζει για τη Δευτέρα το απόγευμα.

Με την φασαρία που προκλήθηκε και με μιάμιση ημέρα καθυστέρηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση.

«Ποτέ δεν μίλησα για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών»

«Ποτέ δεν μίλησα για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας σε δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Ο κ. Μαστρογεωργίου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για τα κόκκινα δάνεια, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας».

Απαντώντας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι «Η ΝΔ συνεχίζει σταθερά στο δρόμο του ψεύδους και ανευθυνότητας. Ποτέ δεν υπήρξε δήλωση από την πλευρά του Υπουργού για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αρκεί κάποιος να διαβάσει τα πρακτικά τη Βουλής. Αντίθετα, τονίστηκε η σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα και ν’ απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Αντί η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που μέσα σε 2 χρόνια φόρτωσε στους φορολογούμενους 33,8 δισ. ευρώ για την 1η (2012-13) και τη 2η (2014) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κουνά και το δάκτυλο» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Εξαιτίας της αδράνειας και των πολιτικών της ΝΔ, το 2014 περισσότερο από το 1/3 των δανείων έφθασε να είναι «κόκκινο» προσθέτει το ΥΠΟΙΑ.

Κατά το υπουργείο, τα δεδομένα είναι απλά και τα γεγονότα αδιάψευστα και συντριπτικά:

Ερώτημα πρώτο

Πόσο ήταν το ύψος των κόκκινων δανείων το 2014 και πόσα επιχειρηματικά δάνεια είχαν ρυθμιστεί έως τότε;

Απάντηση: Το ύψος των κόκκινων δανείων το Δεκέμβριο του 2014 ήταν 97,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 45 περίπου δισ. από το Δεκέμβριο του 2011 που ήταν 52,3 δισ.
Ο αριθμός μάλιστα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που ρυθμίστηκαν ήταν μόλις τέσσερα (4) με βάση το ισχύον, τότε, νομοθετικό πλαίσιο.

Ερώτημα δεύτερο

Ποιο είναι το ύψος των κόκκινων δανείων σήμερα και πόσα έχουν ρυθμιστεί;

Απάντηση: Τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2018 ανέρχονται σε 84,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 δισ. από τη στιγμή που την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα περίπου το 1/4 των οφειλετών (χιλιάδες επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης των χρεών τους με ευνοϊκό τρόπο και χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με ένα εύρος νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιταχύνει τη διαδικασία επίλυσης του εθνικού και κοινωνικού αυτού προβλήματος με όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας, της κοινωνίας και ανάκαμψης της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις