Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κατώτατος μισθός: Δυσαρέσκεια στο EuroWorking – Τι θα ισχύει τελικά με το αφορολόγητο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Δυσαρέσκεια στο EuroWorking – Τι θα ισχύει τελικά με το αφορολόγητο

Κατώτατος μισθός: Στον “τοίχο” ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorking Group που συνεδρίασε στην Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ευρωζώνης, διατυπώθηκε δυσαρέσκεια για την αύξηση κατά 10,9% του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG οι θεσμοί […]

Κατώτατος-μισθός-Έφη-Αχτσιόγλου.jpg

Κατώτατος μισθός: Στον “τοίχο” ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorking Group που συνεδρίασε στην Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ευρωζώνης, διατυπώθηκε δυσαρέσκεια για την αύξηση κατά 10,9% του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο αναμένεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν ανήσυχοι και για τον απογοητευτικό ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων που θέτει σε κίνδυνο πλέον τις τράπεζες.

Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνημένων δράσεων, ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση.

Καθυστερήσεις έχουν καταγραφεί στο νόμο Κατσέλη, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα, στη σημερινή συνεδρίαση αναφέρθηκε και η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση των θεσμών.

Τι θα ισχύει τελικά με το αφορολόγητο

«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό εξακολουθούν να είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο και μετά την αύξησή του», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που ασκεί η ΝΔ, σημείωσε ότι «όσοι επενδύουν την αντιπολιτευτική τους γραμμή στο ότι θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου το 2020, να μην το κάνουν, γιατί έχουν εκτεθεί πάρα πολύ από τον τρόπο που επέμειναν και για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, την οποία και ακυρώσαμε».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει μεγάλη συμβολική και ουσιαστική αξία για τους εργαζόμενους».

Μετά από σχεδόν μία δεκαετία, γίνεται για πρώτη φορά αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου, όταν το 2012 είχε μειωθεί κατά 22% και κατά 32% αντίστοιχα, επισήμανε.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενη στη σημασία της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018 και στην επέκταση, ήδη, δέκα κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η υπουργός τόνισε ότι «είναι η διαδικασία με την οποία μπορείς συλλογικά να διαμορφώνεις καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας, και αυτό να γίνεται γενικώς υποχρεωτικό στον κλάδο».

Το υπουργείο Εργασίας, και την περίοδο εντός προγράμματος έκανε κρίσιμες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων και την τήρηση των ωραρίων – υπογράμμισε η κυρία Αχτσιόγλου.

«Με την ηλεκτρονική προ-δήλωση των υπερωριών που θεσπίσαμε, από τη μία χρονιά στην άλλη οι επιχειρήσεις που δήλωναν υπερωρίες υπερδιπλασιάστηκαν», σημείωσε.

Ρύθμιση χρεών

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για ένα σχήμα τεράστιας ανακούφισης για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, που θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα εκκινήσει τον Μάρτιο».

Εκτός από τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85%, θα περιλαμβάνει και κούρεμα της βασικής οφειλής, με τη μέση μείωση να φτάνει στα επίπεδα του 70%, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε έως και 120 δόσεις. Παράλληλα, χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις