Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Νέα έρευνα ανατρέπει όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για το πρωινό
ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα ανατρέπει όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για το πρωινό

Σε όλη μας τη ζωή ακούγαμε για τη σημασία του πρωινού, ιδιαίτερα σε σχέση με την απώλεια βάρους. Νέα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι το πρωινό όχι μόνο δεν μας βοηθά, αλλά ενδέχεται να μας προσθέτει και επιπλέον κιλά. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία,  δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την άποψη ότι […]

Σε όλη μας τη ζωή ακούγαμε για τη σημασία του πρωινού, ιδιαίτερα σε σχέση με την απώλεια βάρους. Νέα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι το πρωινό όχι μόνο δεν μας βοηθά, αλλά ενδέχεται να μας προσθέτει και επιπλέον κιλά.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία,  δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Επιπλέον, η αποφυγή του πρωινού δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους που τρώνε πρωινό. Επιπλέον, το να αποφεύγει κανείς το πρωινό οδηγεί σε μείωση της όρεξης αργότερα μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται και τα επιπλέον κιλά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, δημοσίευσαν την έρευνα στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ). Η έρευνα εκπονήθηκε μέσω της αξιολόγησης 13 τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών, που κάλυπταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι η συνολική κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη σε όσους τρώνε πρωινό σε σχέση με όσους δεν τρώνε. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 260 περισσότερες θερμίδες τη μέρα. Επίσης, όσοι δεν τρώνε πρωινό, ζυγίζουν κατά μέσο όρο σχεδόν μισό κιλό λιγότερο.

Ακόμη, δεν βρέθηκε να υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά στο μεταβολισμό ανάμεσα σε όσους τρώνε πρωινό και σε όσους το αποφεύγουν. Οι τελευταίοι εξάλλου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, δεν νιώθουν συνήθως πιο πεινασμένοι το μεσημέρι.

«Τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την τροποποίηση της διατροφής των ενηλίκων, ώστε να περιλαμβάνει την κατανάλωση πρωινού ως μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση πρωινού μπορεί συχνά να έχει άλλες σημαντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός στο να συμβουλεύσει το πρωινό ως μέθοδο απώλειας βάρους για τους ενήλικες. Με βάση τα νέα στοιχεία φαίνεται πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα», τονίζουν οι επιστήμονες που εκπόνησαν την έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις