Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Seventy zero” – Ο Τσίπρας έχασε το μέτρημα των διαδηλωτών “χωρίς μυαλό” που πήγαν στο συλλαλητήριο (vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Seventy zero” – Ο Τσίπρας έχασε το μέτρημα των διαδηλωτών “χωρίς μυαλό” που πήγαν στο συλλαλητήριο (vid)

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στη Συμφωνία και ο Εμμανουέλ Μακρόν. Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά […]

Έτσι ενώ προσπαθεί να πει στον Γάλλο πρόεδρο ότι η συμμετοχή ήταν μικρότερη από το συλλαλητήριο του 2018 με 70.000 διαδηλωτές, επειδή αντιλαμβάνεται ότι η προφορά του δεν είναι καλή, διευκρινίζει ότι δεν είπε 17.000 αλλά 70.000 (seventy και seventeen στα αγγλικά). Και επειδή φοβάται ότι τελικά τα αγγλικά του θα τον προδώσουν ο Τσίπρας ακούγεται να λέει στον Μακρόν «seven zero (επτά μηδέν)».

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στη Συμφωνία και ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες.

“Το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων”.

Αναφερθείς και στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι “πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια”.

«Τι θα πω στον Ερντογάν»

“Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το Κυπριακό

Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, τόνισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.

Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας είπε ότι τονίζει τον κοινό παρανομαστή της Νότιας Ευρώπης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη.

Αλληλεγγύη στην ΕΕ για τη μεταναστευτικό

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας».

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης «την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου».

Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη οι Πρέσπες

Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στον  στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

«Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς», είπε.

Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο.

Το «πηγαδάκι» Τσίπρα με Μακρόν και Μουσκάτ

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε έναν… ενδιαφέροντα διάλογο με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Τσίπρας: «Ήταν δύσκολα. Υπήρξαν διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστών κατά της συμφωνίας».

Μακρόν: «Πόσοι συμμετείχαν;»

Τσίπρας: «Στις τελευταίες διαδηλώσεις ήταν περίπου 70.000. Όχι 17, 70. Δεν ήταν τόσο ογκώδεις».

Ενώ προσπαθεί να πει στον Γάλλο πρόεδρο ότι η συμμετοχή ήταν μικρότερη από το συλλαλητήριο του 2018 με 70.000 διαδηλωτές, επειδή αντιλαμβάνεται ότι η προφορά του δεν είναι καλή, διευκρινίζει ότι δεν είπε 17.000 αλλά 70.000.

Και επειδή φοβάται ότι τελικά τα αγγλικά του θα τον προδώσουν ο Τσίπρας ακούγεται να λέει στον Μακρόν το ανύπαρκτο «seventy zero».

Μακρόν: «Η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν υπέρ;».

Τσίπρας: «Ναι νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέπτονται και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους».

Μουσκάτ (πρωθυπουργός Μάλτας): «Φαινόταν δύσκολο από έξω».

Τσίπρας: «Φανταστείτε από μέσα. Για αυτό ήταν σημαντικό».

Μουσκάτ: «Εξασφαλίσατε τη θέση σας στην ιστορία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις