alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ίδρυμα Σόρος για Συμφωνία των Πρεσπών: Αντίθετοι οι Έλληνες, αλλά ο Τσίπρας θα πάρει ανταλλάγματα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ίδρυμα Σόρος για Συμφωνία των Πρεσπών: Αντίθετοι οι Έλληνες, αλλά ο Τσίπρας θα πάρει ανταλλάγματα

Ίδρυμα Open Society του Τζορτς Σόρος

Τα πλεoνεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών εκπονεί με έκθεσή του το Ίδρυμα Open Society του Τζορτς Σόρος

Ο διεθνής οργανισµός, που ιδρύθηκε και χρηµατοδοτείται από τον Αµερικανό µεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, έδωσε στη δηµοσιότητα µια αναλυτική µελέτη σχετικά µε το παρασκήνιο της Συµφωνίας των Πρεσπών και την επόµενη ηµέρα.

Με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται µετά;», η έκθεση δίνει τη δική της εκτίµηση για το πώς φτάσαµε στη Συµφωνία των Πρεσπών και ποιες εξελίξεις δροµολογεί αυτή.

Το πρώτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Κατανοώντας την ελληνική αντίθεση στην προσέγγιση µε τη Βόρεια Μακεδονία», στο οποίο αναφέρεται ότι µετά το 1995 και την ενδιάµεση Συµφωνία το ζήτηµα στην Ελλάδα «κρύφτηκε κάτω από το χαλί».

Πέραν του Βουκουρεστίου το 2008, δεν συζητιόταν, ιδίως δε µετά το ξέσπασµα της κρίσης το 2010, όταν και τα θέµατα εξωτερικής πολιτικής ουσιαστικά εξαφανίστηκαν από την επικαιρότητα.

Το Open Society έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η λύση που θα ήθελαν πολλοί Έλληνες δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτή από τις ελίτ και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

Η έκθεση ασκεί κριτική στη ΝΔ για τη στάση της κατά της Συµφωνίας των Πρεσπών, ενώ επαινεί ονοµαστικά τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Νίκο Μέρτζο για τη θέση που πήραν υπέρ αυτής.

«Είναι ξεκάθαρο από τις δηµοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία σε όλη τη χώρα είναι αντίθετη µε τον συµβιβασµό», παραδέχεται ο διεθνής οργανισµός, ενώ ενδιαφέρον έχει η επισήµανση που κάνει ότι «ο αρχικός κορµός του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης».

«Τα οφέλη για ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές»

Η έκθεση αναφέρεται στα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την επικύρωση της συµφωνίας. Το πρώτο όφελος είναι ότι οι εταίροι της χώρας, όπως υπογραµµίζεται, θα βοηθήσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να χαλαρώσει ορισµένες από τις δηµοσιονοµικές δεσµεύσεις της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να τονώσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για να βελτιώσει το διεθνές πολιτικό κλίµα που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».

Αναλύοντας το δεύτερο όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας την προώθησε στο πλαίσιο της πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής του

.«Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια», σηµειώνει το Open Society Foundations.

Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους Έλληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής».

Επιχειρώντας µια εκτίµηση για την επίδραση της Συµφωνίας στο εκλογικό αποτέλεσµα, υποστηρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών».

Τοποθετεί τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές».

Εκτιµά ότι η Ν∆ θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες.

Στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα. Αφήνει ένα περιθώριο να µπει και ένα έκτο κόµµα στη Βουλή, είτε ένας συνασπισµός ακροδεξιών κοµµάτων είτε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όπως σηµειώνει.

Σε σχέση µε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η έκθεση αναδεικνύει τον ρόλο της Γερµανία για να πείσει και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ «να ξεµπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωµάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας» µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών.