Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Μακεδονία, Μακεδονία, Μακεδονία” – Ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει απτόητος τα “παιχνίδια”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Μακεδονία, Μακεδονία, Μακεδονία” – Ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει απτόητος τα “παιχνίδια”

Νέες αναρτήσεις στις οποίες επιμένει να μιλά για «Μακεδονία» έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στον προσωπικό του λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια. Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται, παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, να σταματήσει ποτέ να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ο Ζάεφ έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter. Στην τελευταία, αναφέρει […]

Ζόραν Ζάεφ

Νέες αναρτήσεις στις οποίες επιμένει να μιλά για «Μακεδονία» έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στον προσωπικό του λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια.

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται, παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, να σταματήσει ποτέ να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ο Ζάεφ έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter.

Στην τελευταία, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη ‘Μακεδονία’».

https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1089989284386476034

Σε άλλη ανάρτηση, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας σημειώνει ότι ο Λιθουανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξη της ‘Μακεδονίας’ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Όταν ο Ζάεφ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη δήλωσή του σε ελληνικό μέσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και από την ελληνική πλευρά, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία.

«Οι πολίτες της χώρας μας και της φίλης μας της Ελλάδας, μπορούν να είναι υπερήφανοι σήμερα. Είναι η γενιά που έβαλε τέλος σε ένα επεισόδιο της αβέβαιης ειρήνης στα Βαλκάνια. Με την αποδοχή και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, νικητές είναι όλοι οι πολίτες και των δύο χωρών αλλά επίσης και οι πολίτες όλης της περιοχής».

Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προχώρησε σε αναρτήσεις, χρησιμοποιώντας επιδεικτικά το όνομα «Μακεδονία».

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα, εντός των επομένων ημερών, θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης.

«Η ημερομηνία υπογραφής αυτού θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων», δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ έγινε, χωρίς να προκύψουν ενστάσεις από τις χώρες- μέλη της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να είναι η πρώτη που θα υπογράψει το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σημειώνει το Bloomberg, «κάτι που θα ενεργοποιήσει την αλλαγή της ονομασίας και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαδικασία που θα αυξήσει τα μέλη της Συμμαχίας σε 30».

Δείτε ακόμη:

Ζάεφ-Τσίπρας-Νόμπελ.jpg

Επίσημο: Υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις