Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τον Μάρτιο η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία – Τα 3 “γκρίζα” σημεία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τον Μάρτιο η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία – Τα 3 “γκρίζα” σημεία

Δεκτή έκαναν οι θεσμοί την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, ”κλειδώνοντας” τους βασικούς όρους της ρύθμισης για έως και 120 δόσεις αποπληρωμής. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση “αγγίζει” περίπου 960.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης προβλέπουν τον επανυπολογισμό των εισφορών προ του 2017 με […]

ρύθμιση

Δεκτή έκαναν οι θεσμοί την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, ”κλειδώνοντας” τους βασικούς όρους της ρύθμισης για έως και 120 δόσεις αποπληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση “αγγίζει” περίπου 960.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης προβλέπουν τον επανυπολογισμό των εισφορών προ του 2017 με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, τη διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων της παλιάς κύριας οφειλής και την εξόφληση της νέας οφειλής σε έως 120 δόσεις.

Παράδειγμα 

Π.χ. εάν επαγγελματίας του ΟΑΕΕ που χρωστά 30.000 ευρώ από εισφορές 8 ετών έως το 2016 και έχει άλλα 15.000 ευρώ προσαυξήσεις , δηλ. έχει βάρος 45.000 ευρώ, θα μπει σε επανυπολογισμό χρέους.

Αν το μέσο εισόδημα στα έτη που δημιουργήθηκε το χρέος βγαίνει στα 10.500 ευρώ τον χρόνο, τότε οι εισφορές του θα είναι με 20,28% επί των 10.500 ευρώ και η οφειλή του για τα παλιά έτη μειώνεται στα 17.035 ευρώ, ενώ οι προσαυξήσεις έχουν μείωση 85% και πέφτουν στα 2.250 ευρώ.

Το σύνολο της οφειλής θα είναι 19.285 ευρώ και ανάλογα με τις δόσεις θα πληρώνει:

Με 120 δόσεις, 199 ευρώ τον μήνα (και τόκο οφειλής 4.647 ευρώ)

Με 100 δόσεις, 231 ευρώ τον μήνα (τόκος 3.830 ευρώ)

Με 86 δόσεις, 262 ευρώ τον μήνα (τόκος 3.269 ευρώ)

Με 72 δόσεις, 306 ευρώ τον μήνα (τόκος 2.718 ευρώ)

Με 60 δόσεις, 359 ευρώ τον μήνα (τόκος 2.253 ευρώ)

Με 48 δόσεις, 439 ευρώ τον μήνα (τόκος 1.796 ευρώ)

Με 36 δόσεις, 573 ευρώ τον μήνα (τόκος 1.345 ευρώ)

Με 24 δόσεις, 841 ευρώ τον μήνα (τόκος 901 ευρώ)

Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις προδιαγραφές που έχουν περιγραφεί από την υπουργό Εργασίας, θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Τρία είναι τα βασικά γκρίζα σημεία της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, σύμφωνα με το capital:

1. Ο επανυπολογισμός των εισφορών προ του 2017 που δεν πληρώθηκαν, ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωση της σημερινής κύριας οφειλής , θα αφορά μόνο εκείνους τους οφειλέτες οι οποίοι θα δεχθούν ταυτόχρονα να εξοφλήσουν σε 120 δόσεις τη νέα, μειωμένη οφειλή.

Όποιος δεν δεχθεί να εξοφλήσει τη μειωμένη οφειλή μέσω των δόσεων, θα συνεχίσει να είναι φορτωμένος με την παλιά οφειλή, όπως αυτή έχει υπολογισθεί με το σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών όπως αυτές ίσχυαν έως και την 31η/12/2016 ανά ταμείο. Εφόσον, δηλαδή, κάποιοι οφειλέτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε σε 120 δόσεις τη μειωμένη οφειλή, θα συνεχίσουν να χρωστάνε την παλιά, η οποία θα παραμείνει στα σημερινά αστρονομικά ύψη.

Δύο ταχύτητες παλαιών οφειλετών

Στην πρώτη θα ανήκουν εκείνοι των οποίων θα έχουν επανυπολογισθεί οι εισφορές βάσει του νόμου Κατρούγκαλου , ενώ στη δεύτερη θα ανήκουν εκείνοι των οποίων δεν θα έχουν επανυπολογισθεί, καθώς δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

2. Οι διαφαινόμενες δύο ταχύτητες παλαιών οφειλετών θα μπορούσαν πρακτικά να αποφευχθούν εφόσον η ρύθμιση έμενε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή και σε μόνιμη βάση «ανοιχτή».

Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται όμως για την ώρα στους σχεδιασμούς του Υπ. Εργασίας.

Αντίθετα, πληροφορίες αναφέρουν πως η δυνατότητα ένταξης στην σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται για 6 ή το πολύ 9 μήνες, δηλαδή από τον ερχόμενο Μάρτιο έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή το αργότερο το Δεκέμβριο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για τους οφειλέτες, προκειμένου να ενταχθούν ή όχι στη νέα ρύθμιση.

Μάλιστα η λήξη της χρονικής προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση θα λειτουργήσει ως dead line, δεδομένου ότι από αυτή θα κριθεί όχι μόνο το αν πχ ένας επαγγελματίας θα ενταχθεί ή όχι σε αυτήν, αλλά και το εάν θα επανυπολογισθούν οι παλιές εισφορές -και έτσι θα μειωθούν δραστικά δια παντός οι οφειλές του- βάσει του ισχύοντος νέου θεσμικού πλαισίου ή όχι.

3. Το τρίτο γκρίζο σημείο αφορά τον υπολογισμό της σύνταξης όσων οφειλετών ενταχθούν στη ρύθμιση, είτε βγουν άμεσα στη σύνταξη, είτε μελλοντικά. Οι παλαιοί οφειλέτες οι οποίοι θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα βρεθούν με δύο κατηγορίες εισφορών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν εκείνες που έχουν καταβληθεί με το σύστημα που ίσχυε έως και την 31η/12/2016 , ενώ στη δεύτερη θα ανήκουν εκείνες οι οποίες οφείλουν και θα επανυπολογισθούν με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού που ισχύει από την 1η/1/2017 και έπειτα και θα πληρωθούν σε έως 120 δόσεις.

Έτσι θα δημιουργηθούν δύο «δεξαμενές» καταβληθεισών εισφορών με βάση τις οποίες θα πρέπει να υπολογισθεί η σύνταξή τους. Δεδομένου ότι οι επαναϋπολογισθείσες εισφορές προ του 2017 τις οποίες θα πληρώσουν οι οφειλέτες μέσω της ρύθμισης θα είναι αναλογικά χαμηλότερες σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές, οδηγώντας αναλογικά σε χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με εκείνες τις οποίες θα έπαιρναν οι οφειλέτες στην περίπτωση που μπορούσαν να καταβάλλουν τις παλιές οφειλές τους, χωρίς αυτές να επανϋπολογισθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις