Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Μακεδονικό: Η εμπιστευτική επιστολή Βαρβιτσιώτη σε Παπούλια, 31 χρόνια πριν
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Μακεδονικό: Η εμπιστευτική επιστολή Βαρβιτσιώτη σε Παπούλια, 31 χρόνια πριν

Στο «φως» έρχεται επιστολή του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, πριν 31 χρόνια, μέσα από την οποία ο πρώην υπουργός, τομεάρχης Εξωτερικών τότε της Νέας Δημοκρατίας, προειδοποιούσε για όλα αυτά που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή Σε εμπιστευτική επιστολή του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με ημερομηνία 09 Μαρτίου 1988, ο πρώην […]

εμπιστευτική-επιστολή-Βαρβιτσιώτη-σε-Παπούλια.jpg

Στο «φως» έρχεται επιστολή του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, πριν 31 χρόνια, μέσα από την οποία ο πρώην υπουργός, τομεάρχης Εξωτερικών τότε της Νέας Δημοκρατίας, προειδοποιούσε για όλα αυτά που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή

Σε εμπιστευτική επιστολή του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με ημερομηνία 09 Μαρτίου 1988, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για «προσπάθεια των Σκοπιανών να αποδείξουν την ύπαρξη Μακεδονικής εθνότητας με δική τους ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό».

Την επιστολή φέρνει στο φως το Πρώτο Θέμα.

Ο Ιωάννης Βαρβιτιώτης στην επιστολή του το 1988, αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί από καιρό και με όλο και αυξανόμενη ανησυχία τις διάφορες εκδηλώσεις των Σκοπίων γύρω από το λεγόμενο «Μακεδονικό».

Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων αυτών είναι έντονη προπαγάνδα των Σκοπιανών στο εξωτερικό.

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα και εκφράζει την βεβαιότητά του για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία των Σκοπίων, αλλά και του Βελιγραδίου για την επιβολή σλαβομακεδονικών θέσεων».

Η εμπιστευτική επιστολή από το αρχείο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη προς τον Κάρολο Παπούλια:

photo01 photo02

Δύο μέρες πριν, έκανε παρέμβαση με γραπτή δήλωση

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με ανησυχία ανιστόρητους ισχυρισμούς με τους οποίους επιχειρούν ορισμένοι να υποστηρίξουν ανιστόρητες συμφωνίες. Το «Σκοπιανό» δεν είναι μόνο ζήτημα ονοματολογικό. Είναι, πάνω απ’ όλα, ζήτημα ιστορικό. Είναι ζήτημα ευθείας αμφισβήτησης της ιστορικής αλήθειας. Της συλλογικής μας ταυτότητας. Της ίδιας μας της γλώσσας. Στοιχεία που αν σήμερα παραγνωρίσουμε και αποδεχθούμε, θα δεσμεύσουμε όχι μόνο την εθνική μας συνείδηση, αλλά και τις επόμενες γενεές.

Είμαι της άποψης ότι τα εθνικά ζητήματα πρέπει να λύνονται και όχι να διαιωνίζονται. Η λύση τους, όμως, πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αποτυπώνει και να διασφαλίζει την εθνική ομοφωνία. Με ευρείες εθνικές συναινέσεις και με τη συγκρότηση μιας ισχυρής πατριωτικής φωνής. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Τα μεγάλα εθνικά ζητήματα διευθετούνταν διαχρονικά μόνο όταν το εθνικό συμφέρον των πολλών, υπερίσχυε του καιροσκοπισμού των λίγων.

Σήμερα, παρακολουθώ μετά λύπης μου όλα αυτά να παραγκωνίζονται. Για μια συμφωνία ανιστόρητη, πρόχειρη και επιδερμική. Που, κατά τη διαμόρφωσή της, δεν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις, και -εν τέλει- ο ίδιος ο λαός. Μια συμφωνία που σήμερα οξύνει και βαθαίνει το πλήγμα στο πατριωτικό αίσθημα των πολιτών.

Σήμερα, οι ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας είναι κρίσιμες. Είναι ώρες εθνικής ευθύνης για όλους μας. Είναι στιγμές όπου όλοι οφείλουν να λάβουν θέση έναντι της ιστορίας. Πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η καλλιέργεια της πόλωσης, αντί της αναζήτησης συνθέσεων, διχάζει τους Έλληνες και αδυνατίζει σημαντικά τη φωνή μας στο εξωτερικό. Ιδίως, όταν συνυπογράφει εν ονόματι του λαού, μια συμφωνία χωρίς κείμενο και με τον λαό με απέναντί της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις