“Ναι” από την Κομισιόν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά με “προσοχή”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Ναι” από την Κομισιόν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά με “προσοχή”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκεί να είναι προσεκτική, φέρεται να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας Η συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με εκπροσώπους των θεσμών ολοκληρώθηκε. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, […]

23.01.2019 | 15:32

Σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκεί να είναι προσεκτική, φέρεται να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας

Η συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με εκπροσώπους των θεσμών ολοκληρώθηκε.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια την υπουργό Εργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η ενημέρωση που έγινε αφορούσε την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Επίσης, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους για την περίοδο πριν από την απόφαση του ΣτΕ του 2015.

Κατώτατος μισθός: Πότε και πόσο θα αυξηθεί – Όσα ισχύουν ως τώρα

Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα.
Στο 7,6% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν το 2017 όσοι αμείβονται με «υποκατώτατο» μισθό.

Πρόκειται για νέους 19 έως 24 ετών, οι οποίοι πληρώνονται με μισθό 12% κάτω από τον κατώτατο.

Ο μισθός τους ανέρχεται έως 510 ευρώ μικτά (ή 428 ευρώ καθαρά) έναντι του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μικτά με τον οποίο αμείβονται οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 5% έως 10%.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να εξαντλήσει προς τα πάνω τα «περιθώρια» της αύξησης, με επικρατέστερο σενάριο εκείνο του προβλέπει αύξηση κοντά στο 8%.

Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο ο μεικτός κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 632 ευρώ (μικτά) έναντι 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Αν δεν συμπεριληφθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών (σ.σ. από 5% έως 10%), τότε η αύξηση των μεικτών αποδοχών των νέων έως 25 ετών, θα μπορούσε να φτάσει το 19% έως 24%.

Exit mobile version