Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πειραιώς: Στο “τραπέζι” η πρόταση μομφής – ΝΑΙ από Καμμένο, ειρωνεύεται το Μαξίμου
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πειραιώς: Στο “τραπέζι” η πρόταση μομφής – ΝΑΙ από Καμμένο, ειρωνεύεται το Μαξίμου

Το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής με σκοπό να βάλει εμπόδια στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εξετάζει η Πειραιώς Η ΝΔ μάλιστα καλεί τον κάθε βουλευτή να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα για τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως το κόμμα της ΝΔ θα έχει ενισχύσει το κύρος […]

ΝΔ-πρόταση-μομφής.jpg

Το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής με σκοπό να βάλει εμπόδια στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εξετάζει η Πειραιώς

Η ΝΔ μάλιστα καλεί τον κάθε βουλευτή να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα για τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως το κόμμα της ΝΔ θα έχει ενισχύσει το κύρος του δείχνοντας στον λαό πως εμμένει σταθερό στις απόψεις του και κάνει τα πάντα για να αποτρέψει αυτή τη Συμφωνία την οποία το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών όπως και η ίδια η ΝΔ θεωρούν επιζήμια.

ΝΑΙ από Πάνο Καμμένο

Έτοιμος να ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ αν το θέμα αφορά μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε πως είναι ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως το κόμμα του (συνολικά 5 βουλευτές) θα στηρίζει μία πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μόνο όμως για τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως «θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει».

Ωστόσο οι ψήφοι και πάλι δεν βγαίνουν, οπότε το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι απλώς να καθυστερήσει η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειρωνεύεται το Μαξίμου

«Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε», τόνισε συνεργάτης του πρωθυπουργού κληθείς να σχολιάσει τις φήμες περί πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είπε ο ίδιος, «μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί» και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε».

Η διαδικασία της πρόταση μομφής

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές). Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά στα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις