Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

25

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΝΕΡΓΕΙΑ / Διπλό ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές η ΔΕΗ – Έρχονται μεγάλες αυξήσεις
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Διπλό ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές η ΔΕΗ – Έρχονται μεγάλες αυξήσεις

Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές της ΔΕΗ Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διπλή αύξηση τιμολογίων με στόχο να βελτιώσει τα οικονομικά της και ως απόρροια αυτού να μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί. Την νύφη θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι και θα δουν τους […]

ΔΕΗ αυξήσεις

Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές της ΔΕΗ

Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διπλή αύξηση τιμολογίων με στόχο να βελτιώσει τα οικονομικά της και ως απόρροια αυτού να μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί.

Την νύφη θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι και θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται σημαντικά.

Η διπλή αύξηση θα αφορά αφενός την τιμή της κιλοβατώρας και αφενός την μείωση του ποσοστού συνέπειας που είναι σήμερα μείωση 15% επί κάθε εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Αναφορικά με το πόσο θα είναι η αύξηση αυτή ο επικεφαλής της ΔΕΗ εκτίμησε ότι η επιβάρυνση των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων θα είναι σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό και η φόρμουλα της αναπροσαρμογής θα είναι η επιβολή της ρήτρας CO2.

Το δεύτερο χτύπημα έρχεται με τον περιορισμό των έκπτωσης συνέπειας του 15%, που λαμβάνουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πελάτες της.

Σύμφωνα με τον Μανόλη Παναγιωτάκη η εταιρία ετοιμάζει να βγει τον Φεβρουάριο στις αγορές για την έκδοση ομολόγου ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να παρουσιάσει ισχυρά προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Χωρίς αυξήσεις κατά τον ίδιο δεν μπορεί να δανειστεί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες αποπληρωμής ομολόγου του Μαΐου ύψους 350 εκ. ευρώ.

Λιγνιτικές μονάδες

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχει και νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Η νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η 23η Ιανουαρίου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει κι άλλη παράταση ο διαγωνισμός, καθώς αναμένονται εξελίξεις από το μέτωπο του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ), για την ακρίβεια ίσως μέχρι τις 23 να μην προλάβει η κυβέρνηση να τον κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες.

Η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» το τρίμηνο «Ιουλίου – Σεπτεμβρίου» όταν έγινε η απόσχιση ήταν ζημιογόνος 3 εκατ. ευρώ. Δήλωσαν 244 εργαζόμενοι πρόθυμοι να αποχωρήσουν και κατά τον πρόεδρο της ΔΕH η εξέλιξη αυτή καθιστά κερδοφόρα τη Μεγαλόπολη.

Όπως είπε, για την αποχώρηση κάθε 100 παλιών εργαζομένων η εταιρία γλιτώνει 6,5 με 7 εκατ. ευρώ.

Αλλά και για τη Μελίτη, πρόσθεσε πως η πρόταση που έχει κάνει στους ιδιοκτήτες του ορυχείου της Αχλάδας για μείωση κατά 5 ευρώ ανά τόνο της τιμής εφοδιασμού του λιγνίτη (23 ευρώ σήμερα) θα αποφέρει όφελος 12,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έτσι και η Μελίτη θα γυρίσει στην κερδοφορία.

H ΛΑΡΚΟ

Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ και τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να υπογράψει με τη ΔΕΗ, ο Μ. Παναγιωτάκης είπε ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για την υπογραφή της.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της βιομηχανίας ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ από την προηγούμενη σύμβαση μέχρι σήμερα γεννήθηκαν οφειλές της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕH, η οποία κατέχει το 11% της ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε πως συνολικά το θέμα της νικελοβιομηχανίας θα πρέπει να κλείσει οριστικά.

Ευχήθηκε να εμφανιστεί «λευκός ιππότης» με μπίζνες πλαν στο οποίο αν ήταν υγιές θα συμμετείχε και η ίδια η ΔΕH.

Οι Ληξιπρόθεσμες

Για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο πρόεδρος της εταιρίας είπε ότι αυτές βαίνουν μειούμενες. Όπως είπε τα χρέη προέρχονται από τη μέση και χαμηλή τάση 1,7 δις. ευρώ, την υψηλή τάση 400 εκατ. ευρώ και το δημόσιο 200 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή συνολικά ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Το βασικότερο πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», αυτοί δηλαδή που έχουν αφήσει φέσια και είτε άλλαξαν ΑΦΜ είτε πάροχο. Το ποσό που αντιστοιχεί σε 600.000 τελικούς πελάτες αντιστοιχεί σε 700 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις