Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι λιγότερο από έξι ώρες
ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι λιγότερο από έξι ώρες

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση, σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ως οκτώ ώρες, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα. Ο λίγος ύπνος, ιδίως αν είναι κακής ποιότητας, αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή σχηματισμού πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, πράγμα που […]

ύπνος

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση, σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ως οκτώ ώρες, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Ο λίγος ύπνος, ιδίως αν είναι κακής ποιότητας, αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή σχηματισμού πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, πράγμα που προκαλεί τη στένωσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Ορδόβας του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών στη Μαδρίτη και του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 άτομα με μέση ηλικία 46 ετών.

Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες, ήσαν κατά μέσο όρο 27% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά έως οκτώ ώρες.

Ειδικότερα όσοι έκαναν και κακό ύπνο, ήταν 34% πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση, σε σχέση με όσους κοιμούνταν καλά και βαθιά.

woman lying on bed inside room screengrab

Η ποιότητα του ύπνου συναρτάται με το πόσες φορές ξυπνά κανείς και πόσο κινητικός και ανήσυχος είναι.

Ο λιγότερος ύπνος, που όμως είναι καλής ποιότητας, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μικρότερης διάρκειας του.

O καθημερινός ύπνος πάνω από οκτώ ώρες επίσης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνται λίγο και άσχημα, κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

H δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας,

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις